`Şiir, hayatın merkezindedir`


'Arzın Merkezinde Buluşmalar' isimli konferanslar serisi, Einstein'ın şair torunu Oswald Le Winter ile şair İlhan Berk'i İstanbul'da buluşturdu. Cemal Reşit Rey Konser Salonu'ndaki 'Evrensel Şiir Düşüncesi' başlıklı konferans, Le Winter ve Berk'in şiirlerinden oluşan bir dinleti ile başladı.

Konferansta ilk konuşmayı İlhan Berk yaptı. Şiirsiz bir dünyanın yeryüzünde kurulamayacağını söyleyen Berk "Şiirin tarifi zordur. Dünyayı kaplar. Şiiri sevin; ama bulaşmayın; çünkü koca bir ömrü şiire vermek zorundasınız. Şair, bilinmez sokakların adamıdır. Türk şiiri kendine kapalı kalmıştır. Adeta bir cehennemdir." dedi.

Türkiye'de bulunmaktan memnun olduğunu ve ilgiden de hoşnut kaldığını ifade eden Le Winter ise "Dünyada önemli iki unsur var, biri şiir diğeri de sevgidir. Bu ikisinin birbirinden ayrılması zordur. Şiir, insanı arındırır. Ruhunu saflaştırır. Türk şiiri de köklü bir geleneğe sahip. Nobel Edebiyat Ödülü'nün Orhan Pamuk'a verilmesine sevindim. Nazım Hikmet'e, Attilâ İlhan'a verilmedi; ama onlar da hak etmişti. Bu ödülle Türk edebiyatı onurlandırılmış oldu." dedi. İki şairin konuşmalarında buluştukları nokta ise 'şiirin hayatın merkezinde olduğu' fikri idi.

Musa İğrek, İstanbul
Zaman Gazetesi

Yorumlar