Sanatçı, velinimetimizdir!

"İstanbul'da 16 mm kamera nereden kiralanır? Niçin galeriler banka isimleri altında? Laptop tamir ettirecek bir yer var mı? Misafir sanatçı olarak yurtdışına nasıl gidebilirim? Fotoğraf baskısını nerede yapabiliriz?" gibi sorularınız mı var? Çağdaş sanat mekânı PiST, 'Artist Information' adlı projesiyle bu sorulara cevap verecek.

10. Uluslarasası İstanbul Bienali'nin başlamasına sayılı günler kala alternatif çağdaş sanat mekânlarından PiST, ilginç, bir o kadar da faydalı bir proje sunuyor. 'Artist Information' (Sanatçı Danışma Merkezi) adlı mekan sayesinde yerli ve yabancı sanatçıların, küratörlerin güncel sanata dair tüm soruları cevap bulacak. Üç aydır soruları toplayan ve yakın zamanda bunları sanatseverlere sunacak olan proje ekibi, küçük küçük taşlar döşeyerek İstanbul sanat ortamına katkıda bulunmayı amaçlıyor.

Pangaltı'da üç dükkânda yer alan disiplinler arası bir proje alanı PiST. 2006 Mayıs'ında yola çıkmış, genç sanatçıların omuzunda, kâr amacı gütmeyen bir oluşum. Mekân, zamanında kimi bakkal, kimi lokanta olarak kullanılmış birbirine komşu üç dükkânın birleşiminden oluşuyor. PiST sergileme alanı olarak dükkânları ve vitrinleri kullanıyor. Kimi zaman çalışmalar sokağa bile taşıyor. Türkiye'de tasarım, edebiyat, mimari, müzik gibi alanların dilini kullanarak üretim yapan sanatçıların alternatif ve farklı fikirlerini sergileyebilecekleri bir mekân sunuluyor. Özellikle genç ve alanında tanınmış sanatçılara fırsat sunmak, yeni yazarlara yayın imkânları vermek, farklı alanlardan konuşmacıları bir araya getirmek istiyorlar. Bilindik semt merkezleri dışında daha özgür ve alternatif bir alan sunan PiST, yerli ve yabancı sanatçıların, yazarların, teorisyenlerin katılımıyla pek çok kolektif proje üretmiş.

'Artist Information' projesi ise büyük kısmı İstanbul'a kısa süreli ziyaret için gelmiş yabancı sanatçı, küratör ve sanat profesyonellerinin yönelttikleri sorular dikkate alınarak Didem Özbek tarafından geliştirilmiş. "Bize gelen soruları kaydedersek hem defalarca aynı sorulara cevap vermek zorunda kalmayacağımızı hem de bu tip soruları daha geniş bir kitleyle paylaşarak İstanbul sanat ortamı için bir nevi sevap işleyeceğimizi düşündük." diyor Özbek. Proje ekibi, "Niçin galeriler banka isimleri altında? İstanbul'da kaç sanat koleksiyoner var? Etnik ne demek? İstanbul'da 16 mm kamera nereden kiralanır? Yakınlarda laptop tamir ettirecek bir yer var mı? Profesyonel fotoğraf baskısını nerede yapabiliriz? Türk hükümetinin genç sanatçılara burs ve malzeme yardımı yapmak gibi bir sorumluluğu var mı?" gibi sorular ile muhatap olmuş. Türk sanatçılar ise özellikle misafir sanatçı olarak yurtdışına nasıl gidebileceklerini ya da projeleri için fon/para desteğini nasıl bulacaklarını soruyorlar.

7 gün 24 saat sanata hizmet

PiST, bu soruları tekrar tekrar yanıtlamaktansa, kayıt altına alarak kamuoyunun bilgisine sunmak istiyor. İstanbul güncel sanat ortamına yönelik sorular, bilgilendirme merkezine dönüştürülmüş olan PiST'te her çarşamba ve cumartesi saat 15.00-19.00 arasında toplanıyor ve 'konunun uzmanına' yönlendirilmek üzere soru havuzuna aktarılıyor. Ekip, bu soruları cevap vermeksizin sadece alt alta koyarak yayınlamanın bile farklı konularda yöneltilen sorulara başlı başına cevap oluşturacağı kanaatinde. Alanında uzman pek çok kişinin katılımıyla hazırlanacak cevaplarınsa aynı sorunları paylaşan yerli ya da yabancı tüm sanat profesyonellerine faydalı olacağı düşünülüyor.

PiST, Eylül-Kasım 2007 arasında soru havuzundan seçtiği bazı soruları haftalık 'Yuvarlak Masa' toplantılarında tartışmaya açacak. 'Sorun Söyleyelim' isimli röportaj videolarıyla uzman görüşlerini aktaracak, İstanbul ile ilgili işler üreten yerli-yabancı sanatçılardan, üretim mekanlarını da kapsayan 'Sanatçı Yürüyüşleri' düzenlemelerini isteyecek. PiST, önümüzdeki günlerde sanatçı Michael Coombs'un Görünmez İnsanlar / Invisible People adlı üç boyutlu heykellerini dükkanın önünde sergileyecek. Sokaktan geçen ya da PiST'e gelen herkes 6 ay boyunca bu işleri 7 gün 24 saat izleme şansına sahip olacak.

Bir takvim ve harita eşliğinde yayınlanacak 'LiST' ise İstanbul'daki güncel sanat sergi mekânlarını listeleyecek. Yaklaşık 50 mekanın sergi takvimi iki ayda bir yayımlanacak. Yan etkinlikler ise kapsamlı bir yayında bir araya getirilecek. Artist Information'un parçası olan kitapçıklar ücretsiz dağıtılacak. Hem izleyiciler hem de sanatçılar açısından bir rehber olacak List, 40 bin adet basılıp, şehrin tüm noktalarına dağıtılacak. Sizin de merak ettikleriniz varsa 4 Kasım'a kadar sorularınızı PiST'e gönderebilirsiniz. (www.pist.org.tr)

Musa İğrek, İstanbul

Yorumlar