Kitapların ve Akdeniz'in gölgesinde sanat fuarı

Yağmurlu bir İstanbul gününde ellerinde poşetlerle dört bir yana dağılmış yüzlerce ilköğretim öğrencisi... Birbirlerini kaybetmemek için koca koca gruplar halinde Beylikdüzü TÜYAP Kitap Fuarı'nın salonlarında yol alıyorlar.

Kitap fuarı salonlarında bir uğultu almış başını gidiyor. Lakin, 7, 8 ve 9 numaralı salonlarda devam eden 17. İstanbul Sanat Fuarı, diğer mekanlara nazaran daha sessiz. Ana teması "Akdeniz'de Edebiyat; Edebiyat'ta Akdeniz" olarak belirlenen 26. İstanbul Kitap Fuarı'na komşu olan Sanat Fuarı'nın teması da 'Akdeniz'. Bu konu çerçevesinde, Uluslararası Plastik Sanatlar Derneği (UPSD) tarafından 210 sanatçının resim, heykel, enstalasyon, video-art gibi 500 eserin yer aldığı 'Akdenizlilik ve Gurbet' sergisi sanatseverlerin beğenisine sunulmuş. Daha pek çok sergiye ev sahipliği yapan fuar, 100'e yakın sanat galerisinin katılımıyla, gezenlere daha rahat bir ortam sunuyor. Her yıl plastik sanatlara farklı alanlardaki katkıları nedeniyle verilen 'Onur Sanatçısı' ödülü bu sene heykeltıraş Saim Bugay'a verilirken; 'Onur Eleştirmeni' ödülü ise Enis Batur'un oldu. Sanat galerileri, sanatseverlerden öte küçük yaştaki ziyaretçilerin ilgisiyle karşı karşıya. Kimileri bu durumdan memnunken kimileri de kitap fuarının gölgesinde kaldıklarını söylüyor. Kitap ve sanat dolu bir gün geçirmek isteyenler elini çabuk tutsun, çünkü fuar yarın sona eriyor. (0212 886 63 43)

Sergilerden seçmeler...

Modern İtalyan Resmi: Küratörlüğünü Maurizio Vanni'nin üstlendiği İtalyan Kültür Merkezi tarafından düzenlenen "Sınır İşaretleri / İnsan Ben'inin Tekrar Fethi" resim sergisinde modern İtalyan resminin önemli örnekleri sergileniyor.

Şiirlerle Akdeniz: Kitap Fuarı, okurları Akdeniz ülkelerinin şiirleriyle karşılayacak. Tasarımını Sadık Karamustafa'nın gerçekleştireceği 'Şiirlerle Akdeniz Sergisi', fuar süresince ziyaret edilebilir.

Onur Yazarı Sergisi: Sergide Metin And onuruna Sabri Koz tarafından hazırlanan 'Onur Yazarı' kitabından metinler ve Metin And'ın yaşamından kesitlerin sunulduğu fotoğraflar yer alıyor.

Cevdet Kudret, 100 yaşında: Danışmanlığını Ayşe Kudret'in, tasarımını Sadık Karamustafa'nın hazırladığı sergide, ziyaretçiler Kudret'in uzun edebiyat yolculuğuna tanıklık ediyor.

Bir 'Ebru' Projesi: Türkiye'nin kültürel çeşitliliğini yansıtan çarpıcı fotoğraf ve öykülerden oluşan Ebru: Kültürel Çeşitlilik Üzerine Yansımalar isimli kitap ve bir dizi sergiyi içeren Ebru Projesi, 9 No'lu salonda görülebilir.

14. Balkanfila Pul Sergisi: Pul sergilerinin birincisi 1965'te Bulgaristan'ın Varna şehrinde, sonuncusu ise 1991'de Romanya'da düzenlenmişti.


Yorumlar