'Helikopter'den üç kitap düştü

Vişneçürüğü minik bir kutu. İlk bakışta ne olduğunu kestirmek biraz zor. Üzerinde 'Helikopter' yazan etiketi biraz yoklayınca bir kitap paketi olduğu kendini ele veriyor. Üç kitap; André Maurois'nın 'İklimler'i, Adolfo Bioy Casares'ın 'Morel'in Buluşu' ve İlhami Algör'ün 'Kalfa ile Kıralıça'sı. Kitapların kırmızı sayfa uçları hemen göz kırpıyor. Bu renkli eserlere 'Kamuoyuna Saygı ile Duyurulur' başlıklı bir metin eşlik ediyor. Şöyle başlıyor: "Niye yeni bir yayınevi kurulur? Birkaç cevabı olsa gerektir: 1) Para kazanma arzusundan, 2) Delilikten, 3) Kendi kitabınızı basacak yayıncı olmadığından."

Anlayacağınız yeni bir yayınevi kuruldu, adı da Helikopter. 'İflah olmaz' yayıncı ve yazar Levent Yılmaz'ın yönetmenliğinde havalanan Helikopter, 'dünyanın en güzel, en keyifli roman, öykü, deneme, şiir, hülâsa edebiyat kitaplarını, güzel bir tasarım, kâğıt ve baskıyla' okurlara sunmak istiyor. Yılmaz, bu kriz ortamında deliliğinde yalnız değil, ona bir de Bülent Erkmen, Çağatay Anadol ve Lokman Şahin katılmış. Böylece dört kafadar 'iyi edebiyat ayaklarınızı yerden keser' başlığıyla yayın dünyasında havalanmanın sevincinde.

"Çölleşen yayın dünyasında iyi edebiyat artık nadirattan oldu." diyen Yılmaz, yayıncıların edebiyat basmamasından yakınıyor ve şöyle diyor: Türkiye'de çok iyi yayıncılar var. Çok iyi edebi kitaplar basan, onlara haksızlık etmek istemem elbette. Ama sorun şu ki, çoksatar kitaplar her yeri işgal etmiş halde. Çoksatar kitaplar, özünde, bu türe has kitaplardır. Edebiyat ise zenginliktir. Türlerin dışına çıkmaktır... İnanıyorum, hatta iddia ediyorum, bir çoksatar kitap kadar pazarlama yatırımı, reklam yapın, satmaz denen birçok iyi edebi eser, en az onlar kadar satacaktır."

İtalyan yayıncı Aldo Manuzio, 1500'lü yıllarda yayınladığı kitapların ön sayfalarına bir "Okura mektup" ekler ve bu kitapların neden satın alınması gerektiğini ve niye okunması gerektiğini yazarmış. Levent Yılmaz da yayınladıkları kitaplarda Manuzio'yu taklit ederek okura sesleniyor. Bülent Erkmen'in tasarladığı ve Avrupa'daki emsallerini andıran kitaplar için Yılmaz, "Doğrusu, kitap biçimdir çokça. Gereksiz tüm ayrıntılardan sıyrılıp, elinize aldığınızda bu güzel bir kitap diyeceğiniz, başlığını, yazarını görebileceğiniz, arka kapak yazısı içinize merak salan, kâğıdına dokunduğunuzda hoş hisler oluşturan bir nesne yaratmak istedik." diyor.

Helikopter, 'Allah iyi edebiyat adına ne verirse!' felsefesiyle önümüzdeki günlerde Marguerite Yourcenar'dan Goethe'ye, Dickens'tan Stendhal'a, Jean Echenoz'den Steven Millhauser'e, Abdulrezzak Gurnah'tan Paul Celan'a, Tarık Günersel'den Sadık Özben'e pek çok şair ve yazarın kitaplarını basacak. Her ay bir kitap yayınlayacak olan Helikopter'e okurdan 'iyi uçuşlar' demek düşer. (0212 294 65 55)

Musa İğrek, İstanbul
Zaman Gazetesi

Yorumlar