Elhamra, Topkapı'ya taşınıyor

İstanbullular yıl boyunca 'önüm arkam sağım solum İspanya ve kültürü' diye mırıldanacak. Çünkü İstanbul Cervantes Enstitüsü önümüzdeki günlerde sergilerden konserlere, edebiyat söyleşilerinden film gösterimlerine pek çok etkinlik düzenleyecek. İstanbul ve İspanya'yı birbirine daha da yakınlaştıracak bu kültür programı sanatseverlerin takvimlerini dolduracak anlaşılan. Enstitünün göz kırpan en önemli etkinliği ise Aynı Denizin Kıyılarında adıyla dünyanın görkemli saraylarından Topkapı ve Elhamra'yı buluşturacak. Topkapı Sarayı'nda 6 Nisan-20 Haziran arasında düzenlenecek sergide Elhamra Sarayı'nın 19. yüzyılda çekilen fotoğrafları sunulacak. Fransız sanatçı Jean Laurent'ın çektiği fotoğraflar Elhamra'nın güzelliğini İstanbul'a taşıyacak.

İstanbul Cervantes Enstitüsü Direktörü Sr. Antonio Gil de Carrasco, dün düzenlediği basın toplantısıyla bu yıl düzenleyecekleri etkinlikleri anlattı. Carrasco, "2010 Avrupa Kültür Başkenti İstanbul'a girmeden önce yıl içinde hem İspanyol kültürünü hem de İstanbul'u tanıtacak faaliyetler hazırladık. Sanatseverlerin bu etkinlikleri beğeneceğini umuyoruz." dedi. Cervantes Enstitüsü, Milli Reasürans Sanat Galerisi'nde yarın açılacak on çağdaş İspanyol fotoğrafçısının 'Kuşaklararası Geçişler' adlı fotoğraf sergisiyle yola koyuluyor. Su ve Sinema, İspanya'da Bilgi Okur-Yazarlığı Deneyimleri, Küba Kültür Haftası gibi buluşmalara ve konferanslara ev sahipliği yapacak enstitü, nisan ayında da Nobel ödüllü Orhan Pamuk ile İspanyol romancı Juan Goytisolo'yu buluşturacak. İki yazar, kendi İstanbul tecrübelerini anlatacak.

7-12 Mayıs tarihleri arasında düzenlenecek II. Uluslararası İstanbul Şiir Festivali kapsamında iki usta şair Luis Garcia Montero ve Olvido Carcia Valdes, İstanbul'a konuk olacak. Edebiyat söyleşilerinde ise Almudena Grandes, Luis Landero, Jorge Urritia, Antonio Gil de Carrasco gibi pek çok İspanyol yazar kendi edebiyatlarını Türk okurlara anlatacak. İspanyol yönetmenlerin de çeşitli filmlerinin gösterileceği enstitüde etkinliklerin çoğu ücretsiz. (0212 292 65 36)

Musa İğrek, İstanbul
04/02/2009
Zaman Gazetesi

Yorumlar