Atatürk Kitaplığı 'okur'unu bekliyor

Sessizliğin hüküm sürdüğü, denize nazır bir manzara. Herkes Şarlo misali parmak uçlarında geziyor. Emsallerine daha çok Avrupa'da rastlayacağınız ferahfeza bir mekân. Uzaklarda değil, hemen şehrin göbeğinde. Kahverengi raflarında sıra sıra dizilmiş binlerce kitabı gördüğünüzde postu sermemek elde değil. Burası, Taksim Atatürk Kitaplığı. İki yıldır tadilat nedeniyle kapalı olan kütüphane nihayet açıldı ve müdavimlerini beklemeye koyuldu.

Türkiye'nin en güzel kütüphanesi seçilen Atatürk Kitaplığı'nı 1973 yılında usta mimar Sedad Hakkı Eldem yaptı. Süreli yayınlar, yazma, matbu Osmanlıca, Türkçe eserler ve yabancı yayınlarla birlikte 400 bin kitabın yer aldığı kütüphane epey eskimişti. Onarım çalışmalarının bu kadar uzun sürmesinin teknik aksaklıklardan kaynakladığını söyleyen kütüphane müdürü Ali Mazak "Elektrik, su, ısıtma-soğutma tesisatı tümüyle yenilendi. Network ağı çağın gereklerine göre döşendi. Kitap rafları, okuyucu masa ve sandalyeleri yenilenerek, okuma salonları büyütüldü. 7'den 77'ye herkese hizmet veriyoruz. Bu bizi diğer kütüphanelerden ayırıyor." diyor.

İsmail Sâib Molla görse şaşırırdı

Ali Mazak, yaptıkları değişikleri anlatırken, Beyazıt Kütüphanesi'nin rahmetli müdürü İsmail Sâib Sencer'in seksen civarındaki kedisi akla geliyor. Bu kitap tutkunu, gözü gibi baktığı kitapları farelerden korumak için cüzi maaşının bir kısmıyla kedilere yiyecek alır, bir kısmını da fakirlere verirmiş. Kütüphanelerdeki bu yenilikleri görseydi şüphesiz İsmail Sâib Molla da şaşırırdı.

Atatürk Kitaplığı'nda güncel kitapları da bulmanız mümkün. Müdavimlerin yanında burada Beşir Ayvazoğlu, İskender Pala, Doğan Hızlan gibi sessiz sedasız gelip istifade eden yazarlarla karşılaşabilirsiniz. Kütüphane, görme engellilere yönelik sesli kitap çalışmalarını, tadilattan sonra İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı Eyüp Görme Engelliler Kütüphanesi'ne taşımış. Gönüllülerin kütüphaneye gelip talep edilen kitapları sesli okuduklarını söyleyen Mazak, herkesi görme engelliler için sesli kitap okumaya davet ediyor.

Şehrin kalabalığından sıyrılıp biraz soluklanmak istiyorsanız Atatürk Kitaplığı hafta içi 09.00-19.00, hafta sonu 09.00-17.00 saatleri arasında hizmet veriyor.

Musa İğrek, İstanbul

Zaman Gazetesi

25/03/2009

Yorumlar