Sudan, sanat çıkacak

Kelâm-ı Kadim, "Ve canlı olan her şeyi sudan yarattık." derken anasır-ı erbaanın en safı suyun taşıdığı sırrı fısıldar biraz da. Bu sırrı belki de suyun en çok yakıştığı mekânlardan İstanbul'da görmek mümkün. Su kemerleri, çeşmeler, sarnıçlar, sebiller ve bir çarşaf gibi serilmiş deniz... Hepsi bir su medeniyetinin izlerini taşıyor.

Su ve İstanbul deyince Ahmet Hamdi Tanpınar'ın Beş Şehir'indeki hastalanınca İstanbul'un sularını sayıklayan ihtiyar kadın gelir akla. Bir kurşun peltesi gibi ağırlaşan dilinden Çırçır, Karakulak, Şifa Suyu, Hünkâr Suyu, Taşdelen, Sırmakeş adları süzülürken İstanbul'un suyunun nasıl bir tılsıma sahip olduğu kendini ele verir.

İstanbul'un sularına bu kez dünya kapılacak; zira üç yılda bir düzenlenen Dünya Su Forumu'nun beşincisi bugün Sütlüce Kongre ve Kültür Merkezi'nde başlıyor. Dünya ülkelerinin su problemine bakanlar, yerel yöneticiler, parlamenterler, bilim adamları ve sivil toplum örgütleri İstanbul'da çözümler arayacak. Teması 'Farklılıkların Suda Yakınlaşması' olan forum bildirilerin, politik konuşmaların yanı sıra sebilhane bardakları gibi dizilmiş pek çok sanat etkinliğine de ev sahipliği yapıyor. Daha önce Fas, Hollanda, Japonya ve Meksika'da düzenlenen ve dünyanın dört bir yanından bir hafta boyunca su tutkunlarını buluşturacak forumda sergiler, konserler ve film gösterimleri yapılacak. İstanbul'un yeni kültür durağı Sütlüce Kongre ve Kültür Merkezi, Santralistanbul, Feshane, Cemal Reşit Rey Konser Salonu (CRR), Tütün Deposu, Fransız Kültür Merkezi, Cervantes Enstitüsü gibi mekânlar suya tutkun sanatseverleri ağırlayacak. Hikmet Barutçugil, Yılmaz Eneş, Mahmut Peşteli, Özcan Özcan, Nursen-Güvenç Güven gibi klasik sanatların ustalarından ebru, çini ve minyatür örnekleri sergilenecek.

Su ve sinema buluşuyor
5. Dünya Su Forumu kapsamında Uluslararası 'Su ve Sinema' buluşması gerçekleştirilecek. Etkinlikte suyla ilgili toplam 140 film İspanyol Cervantes Enstitüsü, Fransız Kültür Merkezi, Santralistanbul ve Feshane'de gösterilecek. Film gösterimlerini, yönetmenlerle gerçekleştirilecek söyleşiler takip edecek. Forum kapsamında Vatandaş Su Evi, Çöl'ün Mavi Gözü Aral, Mezopotamya'nın Büyük Düşü GAP, Güzellik Sudan Gelir gibi belgesel ve filmler izleyiciyle buluşacak.

Goethe'nin 'Hakikat bir damla suda gizlidir.' sözü ete kemiğe bürünecek gibi; çünkü düzenlenen etkinliklerin hepsinde suyun bin bir türlü hali yer alıyor. Sudan bahaneleri bir tarafa bırakıp yolunuzu Sütlüce Kültür Merkezi'ne düşürün. Muhtemelen oradan diğer sanat mekânlarına da akacaksınız. (Bilgi için; www.worldwaterforum5.org/ 0216 325 49 92)

Ebrudan çiniye, suyun yolculuğu
Menderes Havzası Fotoğraf Sergisi (CRR)

Minyatür ve Ebru ile İstanbul (Sütlüce)

Sabır, Aşk ve Sanat (Sütlüce)

Merve Eroğlu Ebru Sergisi (Sütlüce)

Suda İstanbul'u İzlemek (Sütlüce)

Ağaç Kabukları ve Damla Fotoğraf Sergisi (Sütlüce)

Su'daki Evren Evrendeki Su (Sütlüce)

Herkes için Su (Santralistanbul)

Beni Nehre Götür (Tütün Deposu)

Su, H2O=Hayat (İTÜ Ayazağa kampüsü)

Ebru Gösterileri (Sütlüce)

Suyun Sanatı Ebru (CRR)

Suyla gelen konserler
Nam-ı Diğer 3 Denizin Sesi, Tekfen Filarmoni Orkestrası , 16 Mart, saat 11.00 (Sütlüce)

Suyun Şarkısı, 16 Mart, saat 20.30 (Sütlüce)

Anadolu'dan Esintiler, 18 Mart, saat 20.30 (Sütlüce)

Birlikte Yaşamak, 18 Mart, saat 20.30 (CRR)

İstanbul Devlet Modern Folk Müzik Topluluğu,19 Mart, Saat 20.30 (CRR)

Burhan Öçal, 20 Mart, saat 20.30, (CRR)

Yansımalar, 21 Mart, saat 20.30, (CRR)

Aşkın Ensemble, Cihat Aşkın, 21 Mart, saat 20.30 (Sütlüce)

Musa İğrek, İstanbul
Zaman Gazetesi
19/03/2009

Yorumlar