Türk edebiyatı İsveçlilerin gönlünü çeldi

Türk yazarlar son birkaç yıldır Almanya'ya, Amerika'ya, Fransa'ya doğru yollara düşüyor. Nobel'li bir yazarımızın olması ve geçtiğimiz yıl Frankfurt Kitap Fuarı'na konuk ülke olmamız Türk edebiyatına olan merakı biraz daha kamçıladı.

Bu kez de uzaklardan, İsveç'ten bir edebiyat köprüsü uzandı. İsveç'te yayımlanan edebiyat dergisi Karavan, Türk edebiyatını kapak yaptı. Sait Faik, Yaşar Kemal, Orhan Pamuk, Aslı Erdoğan, Küçük İskender, Murathan Mungan, Ayfer Tunç ve Ahmet Ümit'e yer veren dergi, Türk edebiyatını ilk kez konu ediniyor. Derginin Türk edebiyatını ele almasının, iki ülke edebiyatı açısından çok önemli olduğunu söyleyen İstanbul İsveç Konsolosu Annika Svahnström "Türkiye, İsveç'te çok dikkat çeken bir ülke. İsveçlilerin Türk edebiyatına bu kadar geç yönelmelerinin sebebi, çok az çevirmenin olması. İsveçli yayıncıların, Türk edebiyatının ilgi görmemesi konusunda biraz korkusu var. Ama bu tür etkinlikler sayesinde buzlar eriyebilir." diyor.

Üç ayda bir çıkan derginin kapağına Haliç manzaralı bir fotoğraf konulmuş. Derginin editörü Birgitta Wallin yaklaşık üç yıl boyunca Türkiye ile İsveç arasında mekik dokumuş. İngilizceye çevrilmiş Türk yazarların izini sürmüş. Zira İsveççeye tercüme edilen pek Türk yazar yok. Wallin, 120 sayfalık Türk edebiyatı kapağıyla derginin en kabarık sayılarından birini hazırlamış. Dergide yazarların şiirleri, öyküleri ve denemelerinin yanında Yaşar Kemal ile bir söyleşi yapılmış. Ayrıca Sait Faik'in bir öyküsü, Orhan Veli'nin de bir şiirine yer verilmiş. Aslı Erdoğan, Küçük İskender, Murathan Mungan, Ayfer Tunç ve Ahmet Ümit, 18 Nisan'da Stockholm'de konuk olacak. Yazarlar şiir ve öykülerini Türkçe okuyacak, ardından tiyatro sanatçıları bu metinleri İsveççe seslendirecek.

Musa İğrek, İstanbul
Zaman Gazetesi
13/04/2009

Yorumlar