Türk sanatçılar Venedik'te süzülecek

Venedik Bienali 53. Uluslararası Sanat Sergisi'nde Türkiye'yi temsil edecek 'Lapses' projesi, önceki gün Beyoğlu'ndaki Babylon Lounge'da düzenlenen basın toplantısında tanıtıldı. Arsenale'de 17 Haziran-22 Kasım tarihleri arasında düzenlenecek bienalin Türkiye Pavyonu için hazırlanan serginin küratörlüğünü Yrd. Doç. Dr. Başak Şenova üstleniyor.

Toplantıda küratör Başak Şenova, küratör asistanı Nazlı Gürlek, sanatçılar Banu Cennetoğlu ve Ahmet Öğüt ile grafik tasarımdan sorumlu Eray Makal, serginin ve 'Lapses' adlı 3 ciltlik proje kitaplarının hazırlanma sürecini anlattı. Projede, Banu Cennetoğlu'nun 'Katalog', Ahmet Öğüt'ün ise 'İnfilak Etmiş Şehir' başlıklı çalışmaları yer alıyor.

İngilizce'deki lapse sözcüğünün Türkçe'de tek bir karşılığı yok. Sözcüğün atlama, sürçme, sekme, sapma, kayma, süzülme gibi uzayan bir anlam listesi var. 'Lapses', 'gerek medyanın kurguladığı gerek çevreyi kuşatan diğer verilerin bir araya getirdiği ortak bellekteki atlamalar üzerinden olup bitenin ne kadar farklı algılanabileceğini, farklı tarihler yazılabileceğini gösteren' projelerden oluşuyor.

Ahmet Öğüt 'İnfilak Etmiş Şehir' adlı çalışmasını Italio Calvino'nun Görünmez Kentler isimli kitabı üzerinden geliştirmiş. Kitapta Marko Polo ile Kubilay Han'ın satranç oyunları esnasındaki sohbetleri anlatılıyor. Aslında anlatılan her yer Venedik'in bir başka bölgesi. Öğüt'ün hayalî bir kent oluşturduğu projede Filistin'den, Irak'tan, Hindistan'dan, İstanbul'dan çoğunluğu terör saldırılarında yok olmuş binaların maketleri yer alıyor. Öğüt, böylece yakın tarihte kritik bir olaya mekân olmuş binaların izini sürüyor.

Banu Cennetoğlu'nun Katalog adlı projesinde ise 500'e yakın fotoğraf tedbir, istila, aşk, formi rol gibi başlıklar altında bir sipariş kataloğu şeklinde sunuluyor. Cennetoğlu'nun fotoğrafları, farklı coğrafyalara ait olmakla beraber kurgusal anlatılara açık. İzleyiciler sergi mekanında beğendikleri fotoğrafları Venedik Bienali süresince internetten ücretsiz indirebilecek.

'Lapses' projesi, üç ciltlik bir kitap serisini de kapsıyor. Başak Şenova'nın editörlüğünü yaptığı birinci cilt, projenin kataloğu işlevini görmesinin yanı sıra kavramsal çerçeve, yapıtlar ve genel süreç hakkında notlar içeriyor. Yazar, film kuramcısı ve video sanatçısı Jalal Toufic'in editörlüğünü yaptığı ikinci ciltte, William C. Chittick, Jalal Toufic ve Paul Virilio'nun da aralarında bulunduğu 20'yi aşkın yazarın 'lapses' kavramına farklı açılardan yaklaşımı yer alıyor. Üçüncü ciltte ise projeler tartışılıyor. Kitaplar Şenova'nın deyişiyle 'açıklayıcı olmaktan öte daha çok kafa karıştıracak' bir işleve sahip.

Musa İğrek, İstanbul
Zaman Gazetesi
30/04/2009

Yorumlar