İstanbul Modern'in koleksiyonu taştı

Türkiye'nin ilk modern sanat müzesi İstanbul Modern, beşinci yılına girdi. Modern ve çağdaş sanatımızın gelişimini yansıtan 'Yeni Yapıtlar, Yeni Ufuklar' ve Annette Merrild'in fotoğraflarından oluşan 'Oda Projesi' bu yürüyüşün beşinci yıldaki ilk meyveleri.

İstanbul Modern Yönetim Kurulu Başkanı Oya Eczacıbaşı, ana sponsor Türk Telekom'un genel müdürü Paul Doany, serginin küratörü Levent Çalıkoğlu ve Fotoğraf Galerisi Küratörü Engin Özendes, dün gerçekleştirilen basın toplantısı ile müzenin beş yıllık çalışmaları ve yeni sergileri hakkında bilgi verdi. İstanbul Modern Koleksiyonu'nun satın alımlar, güven duyularak yapılan bağışlar ve uzun süreli ödünç eserlerle güçlendiğini söyleyen Oya Eczacıbaşı, müzeyi beş yıl boyunca 2,5 milyon kişinin gezdiğini söyledi. İstanbul Bienali ile eşzamanlı olarak eylül ayında Sarkis'in 50 yıllık sanat serüvenini konu alan bir sergi açılacağının haberini verdi.

İstanbul Modern Şef Küratörü Levent Çalıkoğlu ise "Yeni Yapıtlar, Yeni Ufuklar" sergisinin beş yılın bir özeti olduğunu söyleyerek, "Müzemiz, bu sergiyle samimiyetini, güvenilirliğini ve kurumsal anlamdaki oturmuşluğunu gösterecek." dedi. Sergide Hoca Ali Rıza, Zonaro, İbrahim Çallı, Hale Asaf, Nurullah Berk, Abidin Dino, Fahrelnissa Zeid, Mübin Orhon, Mehmet Güleryüz, Gülsün Karamustafa ve Nezaket Ekici'nin yanında William Kentridge, Jennifer Steinkamp, Yoko Ono gibi 134 sanatçının resimden heykele, enstalâsyondan videoya 200 eseri yer alıyor.

Müzede "Çalışma Alanı" olarak tanımlanan küçük salon ise sanatçıların ve çeşitli inisiyatiflerinin projelerine ev sahipliği yapacak. İstanbul Modern'de ayrıca küratörlüğünü Paolo Colombo'nun üstlendiği, Amar Kanwar, Shahzia Sikander ve Pascual Sisto'nun işlerini bir araya getiren "Önemli ve Önemsiz Olaylar" başlıklı 10. video programı da 16 Ağustos'a kadar devam edecek.

Dünyayı tanımak istiyorsanız komşunuzdan başlayın

İstanbul Modern Fotoğraf Galerisi, Danimarkalı sanatçı Annette Merrild'in fotoğraf sergisine de ev sahipliği yapıyor. 'Oda Projesi' adlı sergide Merrild'in dokuz kentte çektiği 118 fotoğraf sergileniyor. Küratörlüğünü Engin Özendes'in üstlendiği sergide "Dünyayı tanımak mı istiyorsunuz, komşunuzdan başlayın." sözüne tutunan Merrild, fotoğrafları, çok katlı binaların birbirinin aynı dairelerinin oturma odalarından çekmiş. Önce Hamburg, New York ve Kopenhag'da aynı apartmanda oturan komşularının oturma odalarını fotoğraflamış. Bu fotoğraf serilerinin insanlar üzerindeki etkisinden esinlenerek de, 'Oda Projesi'ni oluşturmuş. Sanatçı, 'aynılık içinde farklılık bulunabileceği' görüşünü savunuyor. Sergideki beş vitrinde, sanatçının gittiği kentlerdeki evlere ait anı objeler de izleyiciye sunuluyor. İki yıl içinde, Varşova, Barselona, Tallinn, Lyon, Manchester ve İstanbul'u ziyaret eden sergi 30 Ağustos'a kadar devam edecek.

Musa İğrek, İstanbul
Zaman Gazetesi
27/05/2009

Yorumlar