'Cahit Koytak okumak, tehlikelidir'

Cahit Koytak

Anadolu şehirlerinin birinde şiirle bağını gittikçe güçlendiren şirin bir ilçe var: Sapanca. Göl sularının sesine mısraların eşlik ettiği Sapanca'da şiir akşamlarının dokuzuncusu gerçekleştiriliyor. Etkinlik, bu yılın onur konuğu usta şair Cahit Koytak'ın ve şiirinin konuşulduğu panelle önceki akşam başladı. Sakarya Valiliği ve İl Kültür Müdürlüğü'nün katkılarıyla düzenlenen şiir akşamları, pek çok şairi ve şiir severi de Sapanca'da bir araya getirdi. Cahit Koytak şiirinin konuşulduğu salonda, kimi katılımcıların elinde usta şairin artık sahaflarda bile bulunmayan tek şiir kitabı 'İlk Atlas' göz kırpıyor. Hemen her okurun içinde Koytak'ın şiirlerini bir kitap olarak görmenin arzusu yatıyor desek yeridir. Kırk yıla yakın bir süredir, tüm renkleri kuşatan bir dille, çocuklara, gökyüzüne, hayallere, bilgeliğe dair söyleyecek sözü olan Koytak, bir süredir 'kayıp'tı. Taraf gazetesinde her pazartesi 'Yoksullar ve siviller için tezler' başlıklı köşesiyle okuruna yeni bir kapı aralarken şiiri de günlük gazeteye taşıdı. Usta şair, şiirlerinde yok ettiği 'ben'i onun adına düzenlenen gecede de eritmenin peşindeydi.

Adapazarı Atatürk Kültür Merkezi'nde Doç. Dr. Yılmaz Daşçıoğlu'nun yönettiği panelde Haydar Ergülen, Roni Margulies, M. Emin Özkan kendi aynalarındaki Cahit Koytak'ı anlattı. Koytak'ı 'buluşmanın şairi' olarak gördüğünü söyleyen Haydar Ergülen, "Onun şiirleri tehlikelidir, onları okumak da haliyle tehlikelidir. O, şiirde muhalif olduğunu söylemeye bile ihtiyaç duymadan, reddini, itirazını anında şiiriyle bildirir. Koytak, Turgut Uyar'ın deyimiyle 'korkulu ustalık'ı bana göreyse 'tehlikeli ustalık'ı yaşatan bir şairdir." dedi. Koytak'ın şiirinden öte siyasî duruşunu ele alan Roni Margulies, "Cahit Koytak, benim köşe yazılarımdan çok daha siyasî olan şiirler yazıyor. Onunla dostluğumu Türkiye'nin son 10-12 yıldır geçirdiği siyasî döneminin en olumlu sonucu olarak görüyorum. Dervişane duruşuyla beni hep etkilemiştir." dedi. 

Koytak'ın eniştesi M. Emin Özkan ise şairi 'içeriden' bir bakışla anlattı. Koytak'ın marangoz ustalığından ney üflemesine kadar okurları ve sevenleri tarafından pek bilinmeyen mahfi yönlerini açık etti. Oturumun ardından konuşma sırası Cahit Koytak'a geldi. Mahcuptu, bir o kadar da heyecanlı. Adına düzenlenen bu panelin insanın kendi cenaze törenine katılması gibi bir anlam taşıdığını söyleyen şair, bir şiirini okudu. Şiir akşamları kapsamında dün, konuk ülke Kırım'ın edebiyatı ve şiiri hakkında bir panel gerçekleştirildi. Akşam da Sapanca sahilinde Kırım türkülerinin okunduğu konser düzenlendi. Etkinlik, bu akşam saat 20.30'da şairlerin Sapanca Gölü kıyısında şiirlerini okumasıyla sona erecek.

Yorumlar