Koreli sanatçılardan teknolojiye 'ince' bir eleştiri

Sanat bazen hayalleri gerçekleştirmek için bir vesiledir veya daha da öte bir yerde durur.
Bu gerçeklik sanatçının eliyle halden hale bürünür. Freud, sanatçılar için 'Yeryüzü ile gökyüzü arasında asla varamayacağımız gerçeklikleri bilirler ve bize gizemli kapılar açarlar.' derken çok haklı aslında. Öyle ki sanatçı o gizemli dünyadan devşirdiği gerçeklikleri kanatlandırır, bir tarafa salar. Taliplisi de eşiğine gelir, kendince nasiplenir. Yarım yüzyıl önce bir tarım ülkesiyken dijital teknolojinin merkezi haline gelen Kore'yi sanatçıların gözleri ve ruhu ile anlamaya çalışmak, Freud'un söz ettiği gizemli dünyanın içine gireceğinizin bir alâmeti. Peki, bu nasıl mı olacak? santralistanbul'da açılan ve günümüzdeki teknolojik hayatı çağdaş sanatçıların gözüyle anlatan 'Farklı Bir Benzerlik: Denize Doğru' sergisiyle.

Koreli on sanatçının, video ve yerleştirme gibi işlerle ülkelerinin yaşadığı dönüşümü anlattığı sergi, son dönemlerde oldukça dikkat çeken Kore çağdaş sanatının emin adımlarla nasıl ilerlediğinin ipuçlarını da veriyor aslında. Sergide Bae Youngwhan, Hong Kyoung Tack, Jeon Joonho, Jung Yeondoo, Kim Kira, Lim Minouk, Lee Sea Hyun, Lee Yongbaek, Moon Kyungwon, Zin Kijong gibi sanatçıların işleri yer alıyor. Günden güne kabuk değiştiren bir ülkeyi sanat üzerinden anlamaya çalışmak farklı bir tecrübe olsa gerek.

'Farklı Bir Benzerlik Projesi'nin kısa bir öyküsü var. Proje, Türkiye ve Kore arasındaki dostluğun başlamasının 50. yıldönümü olan 2007 yılında Asya Çağdaş Sanat Forumu'nun, Seul ve İstanbul'da gerçekleşmek üzere bir kültür değişimi programı düzenlenmesiyle oluşturulmuş. "Ekonomik ve politik alanlar dışında pek fazla ilişkide olmayan bu iki ülkenin birbirlerini daha yakından tanıması, kültürlerini anlaması ve gelecekteki işbirliklerine bir ilk adım" olarak Koreli ve Türk sanatçılar bir araya gelmiş. 2008'in Aralık ayında Seul'deki, yeni çağdaş sanatlar merkezi Space Loop'ta gerçekleşen sergide Türkiye'den genç sanatçıların işleri Koreli sanatseverlerle buluşmuş.

OKYANUSTAN BİR DAMLA

Kore çağdaş sanatının büyük bir okyanus olduğunu söyleyen serginin küratörü Kim Jyeong-Yeon, "Bu okyanusu buraya taşımak imkânsız olduğundan bir sergiyle onu göstermeyi değil, ona akan on akıntıyı takip etmeyi tercih ettik. Kore'de modern sanat sahnesinde çalışan on sanatçının eserleri, gündelik hayatın yanı sıra tarih, toplum, siyaset, kültürdeki farklı anlayışların çözümünü de oluşturuyorlar. Bu on sanatçının eserleriyle engin denizi izleme fırsatı sunan sergi, Kore çağdaş sanatı, anlam ve değer çeşitliliğinin bir temsilini gerçekleştirecek." diyor.

Sergideki sanatçılardan Jung Yeondoo'nun Belgesel Nostalji adlı biraz uzunca videosu sanatçıların peşine düştüğü rüyaları, gerçek ve gerçek olmayan arasında düşünmemizi sağlıyor. Sanatçı videosunda sürekli değişen bir sahne dekoruyla filmlerin, fotoğrafların sakladığı gerçeklikleri ele veriyor. Jeon Joonho'nun serginin en büyük işi Kardeşler Anıtı, bir hikâyeden yola çıkarak hazırlanmış. Kore Savaş Anıtı'nda yer alan Kardeşler Anıtı, Doğu-Batı çatışmasına da gönderme yaparak sıcak bir kardeşliği arıyor. Lim Minouk ise her gün yollarda karşılaştığımız sıradan panoları ve onlarla kurduğumuz bağı irdeliyor. Lee Yongbeak'ın çalışması da bir hayli ilginç. Aynaların peşinde dolanan sanatçı, monitörlerde kırılan bir aynadan ve onun yüzeyinde oluşan gözyaşı gibi su parçacıklarından hareketle gerçek ve sanal arasındaki sınırı sorguluyor.

'Farklı Bir Benzerlik: Denize Doğru' sergisi, 30 Temmuz'a kadar santralistanbul Galeri 1'de pazartesi hariç her gün 10.00–20.00 arası görülebilir. Bu arada hatırlatalım santralistanbul mart ayından itibaren ücretli olmuş. Biletler tam 7, indirimli ise 3 TL. (0212 444 04 28)

Musa İğrek, İstanbul
Zaman Gazetesi
13/07/2009

Yorumlar