İstanbul'un 'ses'ine kulak verin

Şehirlerin sırları kimi zaman 'ses'lerinde saklıdır. O kent zihninizde belirince dört bir yanınızı irili ufaklı 'ses'ler kuşatır. Bir kedinin miyavlaması, sandalyelerin tıkırtısı, bir kitapçıdan yükselen müzik, insanların bağrışmaları... Tüm bunlar şehrin sesinin rengini ele verir. Sese kulak verince şehri bir başka yönden keşfetmenin hazzı kaplar içinizi.

İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti projeleri kapsamında, ¨C^U'M„A* Güncel Sanat Ütopyaları dün 'İstanbul Ses Turu' isimli bir etkinlik başlattı. Proje, İstanbul sakinlerine 'şehrin mutluluk ve ilham verici, korkutucu ve zorlayıcı yönlerini farklı açılardan anlatma çabası' taşıyan, mizahi etkinlikler serisinin ilki. Şehrin hızlı ama monoton, insanların kendine dönüp bakmasına, düşünmesine izin vermeyen temposunu kırmak amacıyla kurgulanan İstanbul Ses Turu, İstanbul'u sadece sanatçıların gözlerinden değil, tasarımcıların, şehir plancılarının ve esnafın sesinden anlatıyor.

Nasıl mı oluyor bu keşif? O halde kulak verin. Beyoğlu Urban Cafe'de tezgâhı kuran ekip dört farklı tur seçeneğiyle size bir kulaklık ve mp3 çalar veriyor. 'Kontrollü Hızda Hayaletli Yol' (Cevdet Erek, sanatçı), 'Akustik Ekoloji Maceraları' (roomservices, müdahaleci araştırma enstitüsü), 'Unutmak İstemediğimiz Geçmişimiz' (Ergun Tükel, Urban Cafe işletmecisi) ve 'Güvenlik Kılavuzu' (Suat Öğüt, sanatçı) turlarından birini seçerek yola koyuluyorsunuz. 30-45 dakika arasında değişen turlarda Mp3 çalardaki rehber sizi yönlendiriyor. Her gün yürüdüğünüz caddeye, önünden geçtiğiniz kitapçıya, sokak aralarına, insanlara daha dikkat kesilerek bakıyorsunuz. Elektrikçiden terziye, pilavcıdan tekstilciye farklı alanlarda çalışan esnafın İstanbul değerlendirmeleri size eşlik ediyor. Tur esnasında, etraftan size bakanlar olmuyor değil. Çünkü kendi dünyasında mp3 çalardan müzik dinleyen birinden öte bir hal üzerinizde beliriyor. Küratörlüğünü Ece Pazarbaşı yaptığı İstanbul Ses Turu programı bugün ve yarın 12.00-14.00 ve 16.00 saatlerinde devam edecek. (www.c-u-m-a.org)

Musa İğrek, İstanbul

Zaman Gazetesi

10/09/2009

Yorumlar