Mavi Senfoni'ye 2 milyon 200 bin TL

Sanatçı Burhan Doğançay'ın Sultanahmet Camii'ni anlattığı eseri 'Mavi Senfoni', Antik AŞ'nin düzenlediği müzayedede dün 2 milyon 200 bin TL'ye satıldı. Alıcının ismi ise açıklanmadı. Mavi Senfoni bu fiyatıyla Osman Hamdi Bey'in İstanbul Hanımefendisi (8 milyon TL) ve Kaplumbağa Terbiyecisi'nden (5 milyon TL) sonra Türk müzayedelerinde satılan en pahallı üçüncü eser tahtına oturdu. Türk çağdaş sanatında da yeni bir rekor fiyat ortaya çıktı.

Doğançay, resminin 1 milyon TL'ye satılmaması durumunda Türkiye'de bir 'felaket' yaşanacağını söylemişti. Ama böyle bir 'felaket' olmadı. Yoğun bir katılımın olduğu müzayedede Türk sanatı adına önemli bir fiyat eşiği aşıldı. Tuval üzerine karışık teknikle yapılan Mavi Senfoni (162x285cm), çağdaş Türk sanatının en önemli örneklerinden biri olarak gösteriliyor. Tuval üzerine karışık teknikle yapılan eser, 1987'de gerçekleştirilen I. İstanbul Bienali'nde sergilenmişti. 1995 Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülü'nün sahibi olan Doğançay'ın eserleri dünyanın pek çok önemli müzesinde yer alıyor.

İstanbul Swiss Otel'de gerçekleşen müzayedede Fahr el Nisa Zeid'in 'Londra' adlı tablosu 1 milyon 50 bin TL'ye, Ömer Uluç'un 'Odalık' adlı eseri ise 425 bin TL'ye alıcı buldu. Bu yüksek fiyatların gölgesinde Türkiye'de ilk defa bir müzayedede 'Video Art' satışa sunuldu. Canan Şenol'a ait 'İbret-i Numa' isimli 27 dakikalık video 24 bin liraya satılarak bir ilk gerçekleştirildi. Mübin Orhon, Erol Akyavaş, Mehmet Güleryüz, Nuri İyem, Eren Eyüboğlu, Nejad Melih Devrim ve Kutluğ Ataman, en çok ilgi gören sanatçılar arasındaydı. Türk çağdaş sanatı için büyük önem taşıyan müzayede, hem Doğançay tablosu ile hem de Canan Tolon'un video art çalışmasını açık artırmaya çıkarması ile Türk sanatı tarihine geçmiş oldu.

Musa İğrek, İstanbul
Zaman Gazetesi
16/11/2009

Yorumlar