Sanatın 2010'a hazırlık çalışması

- Yan salonda sanat fuarı var.
- Gördüm.- Gezelim mi biraz?
- Olur, çok kalmayalım ama...
- Pekala, biraz dinlenmiş oluruz.

Ellerinde tüm stantları kucaklamışçasına kitap dolu poşetlerle sanat fuarının yolunu tutan bu diyaloğun sahibi çifte, Bedri Rahmi Eyüboğlu'nun 'Sanat faydalı olmalıdır.' sözünü hatırlatmak isterdik. 28. İstanbul Kitap Fuarı'na gelenler için sanat hakikaten faydalıydı. Biraz kulak kabartınca kitap fuarının kargaşasından, yorgunluğundan sıyrılmak isteyen pek çok sanatseverin dilinden aynı cümleleri duyabilirdiniz. Kitapların dünyasından çıkıp biraz sanatla hallenmek pek çok kitapseveri mutlu etmiş, rahatlatmış denilebilir.

28. İstanbul Kitap Fuarı'yla eşzamanlı açılan 19. İstanbul Sanat Fuarı Artist, 2009 kitap fuarının gölgesinde kalsa da yine 'vefakâr' sanatseverlerin uğrak yerlerinden biri. Bu kitleye 'sanat fuarına geçip biraz dinlenelim' diyenleri de ekleyebilirsiniz. Fuara, yurtiçi ve yurtdışından 100 sanat galerisi ve sanat kurumu katılıyor. 7-8-9-10 No'lu salonlara kurulan fuarda kimi galericiler 'işler kesat' derken kimileri ise 'hafif kıpırdama var' diyor. Biraz nabız yoklayınca klasiklerden öte çağdaş eserlerin daha çok alıcı bulduğunu söylemek mümkün.

Bedri Rahmi ile 100. yıla doğru

19. İstanbul Sanat Fuarı Sanatçı Onur Ödülü sahibi ressam Muhsin Kut ile başlayan yedinci salon, sanat fuarının en kalabalık yerlerinden biri. Kut, 50. yılını bir sergi ile kutluyor. Kut'a Sanat Fuarı Koleksiyoner Onur Ödülü sahibi Lale ve Cengiz Akıncı'ya ait resim, heykel ve seramik yapıtlarından oluşan bir koleksiyon sergisi komşuluk ediyor.

Fuarın en dikkat çeken sergisi ise Artrium Sanatevi'nin Bedri Rahmi Eyüboğlu'nun 110 tablosunun yer aldığı 'Bedri Rahmi 100. Yıla Doğru'. Fuara konuk olan tablolar, oğlu Mehmet Eyüboğlu'nun koleksiyonundan derlenmiş. 'Gençlere Bedri Rahmi'yi tanıtmak' amacıyla hazırlanan sergide ressamın büyük aşkı kara dutu, çatal karası, çingenesi heykeltıraş Mari Gerekmezyan'ın yaptığı Bedri Rahmi büstü de sergileniyor.

Fuarın bir başka yoğun sergilerinden biri ise 6. salona kurulan İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Geleneksel Sanatlar Yönetmenliği tarafından bu yıl ikincisi düzenlenen 'Geleneksel Türk Kitap Sanatları - Bugünün Ustaları' adlı sergi. Fuarda sergi için özel olarak hazırlanan Türk kitap sanatlarından hat, tezhip, ebru, minyatür, cilt ve kat'ı alanlarında işler yer alıyor. Bugünün ustalarının eserlerini sergileyerek, bu sanatların sürekliliğine nitelikli bir katkıda bulunmayı amaçlayan serginin danışmanlığını Beşir Ayvazoğlu, Prof. M. Uğur Derman ve Prof. Dr. Çiçek Derman yapıyor. 50 sanatçının 72 eserinden oluşan sergi, yeni ve farklı işlerin olmasından dolayı vakit ayrılması gereken bölümlerden.

Adını çoğunlukla Anadolu yakasında yaşayıp üreten, telefon alan kodunu yakada üretmenin ve düşünmenin kodu olarak seçen 216 adlı sanatçı inisiyatifi, sanatın gündelik hayata karışması gerektiği düşüncesiyle fuara 'Sistem Arızası' adlı sergi ile katılıyor.

Türkiye çağdaş sanat ortamına katkıda bulunmak ve Doğu-Batı diyaloğunu Türkiye üzerinden sağlamak amacıyla Londra'da kurulan Koridor Çağdaş Sanat Programları, fuara 15 ülkeden 60 sanatçı ile katılıyor. Denizhan Özer küratörlüğünde 'Yüz Yüze Diyaloglar' başlığı altında gerçekleşen sergide resim, heykel, fotoğraf, enstalasyon, video gibi farklı disiplinlerden 100 eser sergileniyor. 97 bağımsız sanatçı, 18 sanatçı grubu; 265 katılımcının bir masa etrafında oturup tartıştığı, konuştuğu zamanların ürünü olan Türkiye'nin en geniş katılımlı sergisi My Name is Casper da fuarın ziyaret edilmesi gereken sergilerden.

Üniversite öğrencilerinin bir sanat fuarında görünür olmasına imkan veren İstanbul Sanat Fuarı, bu sene de öğrencilerin çalışmalarını sergileyecekleri, sanat piyasasıyla tanışabilecekleri bir ortam sunuyor. 8 Kasım'a kadar gezilebilecek öğrenci, öğretmen ve emeklilere girişin ücretsiz olduğu fuarın giriş bedeli ise 5 TL.

Musa İğrek, İstanbul
Zaman Gazetesi
02/11/2009

Yorumlar