Edebiyat Mevsimi iki yılı garantiledi

Sondan başlayalım... I. İstanbul Edebiyat Festivali'nin dün yapılan 'uzunca' açılış konuşmaları, dört kelimeyle özetlenebilir: Edebiyat Mevsimi sürekli olsun! Festivalin iki yılı şimdiden kesinleşti. 2010'da Avrupa Kültür Başkenti Ajansı, 2011'de ise Fatih Belediyesi, festivali üstlenecek. Etkinliğin yapıldığı Kızlarağası Medresesi, sabahın erken saatlerinden itibaren konuklarını ağırlamaya başladı. İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı ve Türkiye Yazarlar Birliği İstanbul Şubesi işbirliğiyle düzenlenen ve 13 Aralık'a kadar sürecek 1. İstanbul Edebiyat Festivali'nde hayli kabarık bir etkinlik listesi edebiyatseverleri bekliyor.

Festivalin koordinatörlüğünü üstlenen Türkiye Yazarlar Birliği İstanbul Şube Başkanı A. Ali Ural, konuşmasında, "Dünyanın dört bir yanından pek çok edebiyatçı bu şehirden aldıkları ilhamla yazılar kaleme almıştır. Bütün şairleri, yazarları harekete geçiren böyle bir şehrin festivalinin olmaması düşünülemezdi. Biz Yazarlar Birliği olarak 2010'un desteğiyle bu işi üstlendik." dedi. İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı Genel Sekreteri Yılmaz Kurt ise bu etkinliğe destek vermekten duydukları memnuniyeti dile getirdi ve festivalin, 2010 Ajansı'nın en önemli etkinliklerinden biri olduğunu söyledi. Festivalin açılışına ayrıca TYB Genel Başkanı İbrahim Ulvi Yavuz, yazar D. Mehmet Doğan, Kültür AŞ Genel Müdürü Nevzat Bayhan, İl Kültür Müdürü Ahmet Emre Bilgili ile Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir ve Eyüp Belediye Başkanı İsmail Kavuncu da katılarak birer konuşma yaptı. Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay ise duyurulmasına rağmen programının yoğunluğu nedeniyle etkinliğe katılamadı.

Protokol konuşmalarının ardından sıra usta yazar Rasim Özdenören'e gelmişti. Yazar olmanın anlamı üzerine yoğunlaşan Özdenören, "Yazar, okuyan adamdır. Okuma, insanda ve eşyada bulunan içkin anlamı ortaya çıkarmaktır. İnsan nedir, eşya nedir sorusunun cevabını aramaktır. Bu cevap insanın ve eşyanın anlamında mündemiçtir. Orada durmaktadır. O anlamı oradan birisi çıkarmadıkça o orada duracaktır." dedi.

Tiyatro sanatçısı Kenan Işık, Şeyh Galib'den Necip Fazıl Kısakürek'e, Yahya Kemal'den Ahmet Hamdi Tanpınar'a, Ahmet Haşim'den Sezai Karakoç'a usta şairlerin eserlerini seslendirdi. Etkinlik kapsamında 'Yorulmayan Savaşçı: Kemal Tahir', 'Edebiyatımızın Büyük Ağası: Tarık Buğra', 'Düşüncenin Gökkuşağı: Cemil Meriç' adlı üç sergi açıldı. Medresenin odalarında üç yazarın özel eşyaları, notları ve fotoğrafları sergileniyor. Öğleden sonra da 'Şiir Şehir İstanbul' başlıklı şiir atölyesinde Ali Ural, Ömer Erdem, Haydar Ergülen, Adnan Özer, Osman Konuk, Roni Margulies gibi şairler okurla buluştu. Şiirlerindeki ve şiir serüvenlerindeki İstanbul'un yerini anlatan şairler, kendi eserlerinden de örnekler verdi.

FESTİVALDE BUGÜN

Edebiyat Mevsimi'nin bugünkü programı da yoğun. Saat 14.00'te başlayacak 'Roman Mekân İstanbul' atölyesinde Sevinç Çokum, Sadık Yalsızuçanlar, Durali Yılmaz, M.Niyazi Özdemir, roman sanatı üzerine konuşacak. 18.00'deki 'Mürekkebi Kurumadan' başlıklı etkinlikte Murat Menteş ikinci romanı 'Korkma Ben Varım'ı anlatacak. Saat 20.00'deki şiir akşamında ise Ahmet Oktay, Enver Ercan, Celal Fedai, Haydar Ergülen, İbrahim Tenekeci, Zafer Acar, Mehmet Ragıp Karcı, Nilay Özer, Arif Ay ve Ayşe Sevim şiirlerini okuyacak. Festival 13 Aralık'a kadar sürecek. (www.edebiyatmevsimi.org, www.tyb.org.tr)

Musa İğrek, İstanbul
Zaman Gazetesi
08/12/2009

Yorumlar