Disk Atan Atlet, Arkeoloji Müzesi'nde


İngiltere'deki The British Museum Koleksiyonu'nda bulunan ve Roma döneminin en bilinen eserlerinden biri haline gelmiş Disk Atan Atlet (The Diskobolos of Myron) heykeli, İstanbul Arkeoloji Müzeleri'nde sergilenmeye başlandı. Müzede dün düzenlenen toplantıya Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, İngiltere'nin İstanbul Başkonsolosu Jassica Hand, British Museum Küratörü Lesley Fitton, TÜRSAB Başkanı Başaran Ulusoy, İstanbul Arkeoloji Müzeleri Müdür Yardımcısı Rahmi Asal ve davetliler katıldı. 

Toplantıda Günay'ın konuşmaları dikkat çekti. Günay, İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti etkinliklerinin açılış törenindeki havai fişek gösterisine gönderme yaparak, "Havai fişek atmak yerine 'Disk Atan Atlet'le buluşmak, Doğu ile Batı'nın, geçmişle geleceğin, tarihle bugünün önemli bir merkezi olan İstanbul'a sadece 2010 yılı için değil, gelecek için büyük bir anlam katacaktır. Havai fişek, gelip geçici, anlık bir etkinliktir. Elbette görsel açıdan o an sizi coşturabilir ama önemli olan İstanbul'u kalıcı sanat eserleriyle buluşturmaktır.'' dedi.

Günay, bu yılın sonunda müzede ülke topraklarından çıkan objeleri barındıran büyük bir sergi yapacaklarından söz etti. Milli Savunma Bakanlığı İç Tedarik Komutanlığı'nın Marmara yönündeki depolarını Topkapı Sarayı Müzesi'ne vermesini beklediklerini belirten Günay, şöyle devam etti: "Bu depolar yakın gelecekte mutlaka boşaltılacaktır ve sarayın ihtiyaçları çerçevesinde yeni etkinlik, depo ve sergi alanları olarak kullanılacaktır. Bunun yanında bir süre önce boşaltılan Darphane-i Amire'yi tümüyle teslim alma aşamasındayız. Arkeoloji Müzesi'nin Darphane binalarına doğru genişletilecek."

M.Ö. 5. yüzyılda yaşamış Yunan heykeltıraş Myron'un yaptığı bilinen kayıp bronz bir heykelin kopyası olan Disk Atan Atlet, antik Yunan dünyasının ideal güzellik kavramını yansıtıyor. Heykel, 4 Nisan'a kadar İstanbul Arkeoloji Müzeleri Klasik Bina'da görülebilecek.

Yorumlar