‘Eleştiriye emek verenler adına çok sevindim'

Türkiye'de ilk kez önemli bir edebiyat ödülü bir eleştirmene verildi. Can Yayınları'nın, kurucusu Erdal Öz adına düzenlediği Erdal Öz Edebiyat Ödülü'nün bu yılki sahibi, denemeci ve eleştirmen Nurdan Gürbilek oldu. Ödüle gerekçe olarak, "Gürbilek'in, Türkiye'de edebiyatın bütününe deneme penceresinden bakan sorgulayıcı bakış açısı ve bu coğrafyanın belirleyici öğelerinden endişe konusuna getirdiği çok boyutlu açılım" gösterildi. Gürbilek, 15 bin TL para ödülü ile Handan Börüteçene'nin yapacağı ödül heykelciğini, Erdal Öz'ün doğum günü olan 26 Mart'ta Pera Müzesi'nde düzenlenecek törende alacak.

Dün Beyoğlu'ndaki Can Kitapevi'nde düzenlenen basın toplantısında konuşan Can Yayınları Genel Yayın Yönetmeni Zeynep Çağlıyor, ödüle sevgiyle yaklaşan ve saygınlık kazandıran jüriye teşekkür etti. Jüri Başkanı Cevat Çapan da eleştirinin roman, şiir, oyun ve deneme gibi yaratıcı bir edebiyat olduğunun anlaşıldığını söyledi. Çapan, Gürbilek'in, son dönemde Batılılaşma ve ulusal kültür konularının Türk aydınının nasıl içsel bir sorunu olduğunu çok inandırıcı, ayrıntılı ve çözümleyici bir anlayışla ele aldığı için ödüle layık görüldüğünü anlattı.

Ödül konusunda görüşünü sorduğumuz Nurdan Gürbilek ise çok fazla konuşan biri olmadığını söyleyerek, "Deneme, çok fazla ödül alan bir tür değil. Benim için gerçekten sürpriz oldu. Deneme yazan, eleştiriye emek veren tüm arkadaşlarım adına çok sevindim." dedi. Erdal Öz Edebiyat Ödülü jürisi, bu yıl Cevat Çapan, Jale Parla, Nüket Esen, Semih Gümüş, Enis Batur, Feride Çiçekoğlu ve yayınevi adına Zeynep Çağlıyor'dan oluşuyordu. Gelecek yıl Jale Parla başkan olacak, Turgay Fişekçi de Cevat Çapan'dan boşalan jüri üyeliğine geçecek.

Musa İğrek, İstanbul

Zaman Gazetesi

16/03/2010


Yorumlar