Sarkis yine bir hesaplaşmada

Bu yıl çağdaş sanatın usta ismi Sarkis için bereketli geçiyor. Bir ağacın meyveleri gibi patır patır düşen sergilerine yetişmek zor olsa da her sergisinde yeni şeyler söylüyor sanatçı. Sarkis'in (Sarkis Zabunyan) son durağı Galerist. 'Opus' adlı sergide, sanatçının son dönemde ürettiği mimarı planlar ve neon yazıları yer alıyor. Mekânlarla didişmeyi ve hesaplaşmayı seven Sarkis, Galerist'in ferah feza mekanında yine aynı yolu denemiş. İstanbul Modern Müzesi'ndeki 'Site' sergisi, Mimar Sinan'ın son eserlerinden Atik Valide Külliyesi'ne kurduğu altın varaklı inşaat iskelesi ve Fransızları zorlu bir süreçten sonra ikna ederek açtığı (halen devam eden) Centre Georges Pompidou'daki Pasage sergisi bu mekan müdahalelerinin en bariz örneklerinden.

ELEŞTİRİ YİNE DEVREDE

Sarkis Opus'ta bir çocuk coşkunluğunu andıran suluboya parmak izleriyle dünyanın pek çok yerinden mimari yapıları yorumluyor. Bu çalışmalara galerinin duvarlarında eleştirinin devreye girdiği neon yazılar eşlik ediyor. Mimari yapıları da çerçeve içine alan neonlar ve suluboya işler bir mimarın atölyesinden çıkmış işleri andırıyor. Mimar Sinan'dan yola çıkan Sarkis, usta mimarın en önemli eserlerini, Selimiye Camii'ni, Atik Valide Külliyesi'ni, kimi Bizans Ayasofya, Rumeli Hisarı, Bursa Ulucamii gibi Osmanlı mimarisinin incelikli binalarını renkli parmak izleriyle takip ediyor. Bunun yanında Japonya'daki Ryoan-ji Tapınağı'nı ve Hindistan'da bulunan Ajanta Mağaraları'nı, modern mimarinin önemli isimlerinden Le Corbusier'nin Ronchamp'teki katedralini, Libeskind'ın Berlin'deki Jewish Museum'unu ve hayranlık duyduğu başka bir mimar olan Louis Khan'ın yapıtlarından Bangladeş'Teki Parlamento Külliyesi'ni OPUS sergisinde bir araya getiriyor.

Galerinin odacıkları arasında 'sade' ve 'aydınlık' bir geçiş sağlayan sergide neon ışıkları altında durup Sarkis'in incelikli neon yazıları arasında kendinizi kaybetmeniz mümkün. Sanatçı muhalif duruşu, eleştirel işleriyle yoğun göndermeler yapıyor. Meraklısına söyleyelim. Sarkis, bu yıl içinde Cenevre Çağdaş Sanat Müzesi ve Yapı Kredi Kazım Taşkent Sanat'ın da aralarında bulunduğu mekanlarda kişisel sergiler gerçekleştirecek. Sergi, İstiklal Caddesi'nde artık bir sanat apartmanına dönen Mısır Apartmanı'nda 10 Nisan'a kadar görülebilir. (0212 2448230)


Yorumlar