Burası Arter, müze değil!

Nostaljik tramvayın üfül üfül lavanta kokuları yaydığı İstiklal Caddesi yeni bir sanat durağına daha kavuştu. Goethe’nin ‘dünyadan kurtulmanın sanattan daha iyi bir yolu yoktur’ sözüne itibar ediyorsanız Vehbi Koç Vakfı’nın (VKV) “Arter – Sanat İçin Alan” adlı güncel sanat mekânına kulak vermenin vaktidir. Zira Arter ‘yeni şeyler’ söylemenin derdinde. Hemen belirtelim Arter bir müze değil ve bu binanın ileride bir müzeye dönüştürülmesi de planlanmıyor. Üç yıllık restorasyonun ardından açılan mekân düzenleyeceği sergi ve etkinliklerle, Vehbi Koç Vakfı’nın ileride kurmayı hedeflediği müze kompleksi için bir nevi laboratuar vazifesi görecek.

Arter’in ilk sergisi Vehbi Koç Vakfın’ın Çağdaş Sanat Koleksiyonu’ndan oluşturulan “Starter”. Hem mekan hem de sergi dün düzenlenen toplantıyla tanıtıldı. Arter’deki toplantıya VKV Genel Müdürü Erdal Yıldırım, VKV Danışmanı Melih Fereli, Starter sergisinin küratörü René Block ve Arter’in sergiler direktörü, küratör Emre Baykal, Genel koordinatör, küratör Bahattin Öztuncay katıldı. Arter ekibi çağdaş sanat mekanını şehre dahil etmekten dolayı mutlu olduklarını söyledi. Kapılarını cumartesi günü açacak olan Arter’in amaçlarının başında; “yeni üretimlere destek vermek ve bu üretimleri sergilemek, sanatçılara ve yapıtlarına görünürlük kazandıracak yeni bir platform oluşturmak” geliyor.

İstanbul’un çağdaş sanat ortamına yeni bir hareket getirecek Arter’in açılış sergisinde, Türkiye’den ve dünyadan 87 sanatçının 160’ı aşkın eseri yer alıyor. Toplam dört katı olan Arter ferahfeza ve tarihi yapısıyla sanatseverlere 1960’lardan günümüze çağdaş sanatçıları buluşturan bir sergi sunuyor. Mekanın üç katına yayılan Starter Adel Abidin, Halil Altındere, Nevin Aladağ, Maja Bajević, Elina Brotherus, Cevdet Erek, Ebru Özseçen, Michael Sailstorfer gibi sanatçıların güncel eserleriyle Joseph Beuys, John Cage, Cengiz Çekil, Ayşe Erkmen, Rebecca Horn, Gülsün Karamustafa ve Nam June Paik gibi kavramsal ve çağdaş sanatın Türkiye ve dünyadaki önemli ustalarını bir araya getiriyor.

Uluslararası kurumlarla işbirliğiyle düzenlenecek ortak yapımlara ve uluslararası sergilere de evsahipliği yapacak olan Arter’in sergi programlarına paneller, seminerler, atölye çalışmaları ve sanatçı konuşmaları eşlik edecek. Sergilerin ücretsiz olduğu Arter Salı–Perşembe 11:00 - 19:00, Cuma, Cumartesi ve Pazar 12:00 - 20:00 saatleri arasında gezilebilir. Sergi 19 Eylül’e kadar açık kalacak.(www.arter.org)


Musa İğrek, İstanbul

Zaman Gazetesi

06/05/2010


Yorumlar