E-kitaplardan kaçabileceğinizi sanmayın!

Yazar Umberto Eco "Kitaplardan Kurtulabileceğinizi Sanmayın" adlı kitabında şöyle diyor: "E-kitap, güya büyük bir yenilik gibi sunuluyor. Ama aslında kitabın taklidinden ibaret. Ve ancak bir yere kadar kitabı takip edebilir. Ona erişemez. Kağıttan kitap özerktir, halbuki e-kitap bağımlıdır, elektrik olmadan var olamaz. (...) Bugün beş yüz yıllık kitapları hâlâ okuyabiliyoruz, buna karşılık e-kitabın üç veya dört yıldan daha uzun ömürlü olacağına dair elimizde hiçbir bulgu yok." Eco'nun yolu Frankfurt Kitap Fuarı'na düşseydi (ki düşmüştür belki göremedik), kendini e-kitabın büyüsüne kaptırmış meraklıların bu cümlelere kulak tıkadığını görmüş olurdu.

Basılı kitapları görmek zor

Uluslararası yayıncıların yer aldığı sekizinci holde konuşlanan dijital yayıncılar, fuarın bu yılki sürprizi Frankfurt Sparks ile daha da seslerini duyuruyor. Dijital yayıncıları bir araya getiren Frankfurt Sparks'ın forum alanları konuşmaları, tartışmaları dinlemek için dikkat kesilen kalabalıklarla, gelişmeleri ıskalamak istemeyen yayıncılar ve yazarlarla dolu. Bir yolculuğa gidercesine bavulları ile dolaşan e-kitabın konuşulduğu, tanıtıldığı stantlarda durmadan edemiyor. Kahvehaneyi andıran stantlarda yayıncıların önünde iPad'ler, bilgisayarlar açık. Kitapları artık görmek zor. Dijital ekranlardan akan reklamlar, koca afişlerle kendini anlatmak isteyen dijital yayıncılardan kurtulmanız zor. Yayıncıların en uğrak yerlerinden birini burası oluşturuyor.

Kendi e-kitabını tasarla

Apple, Sony, Samsung, Kobo, Jetbook, Kindle gibi firmalar büyük okuru bu dünyaya çekmenin peşinde. 100-200 Euro arasında değişen fiyatlarla koca kütüphaneleri minik bir kutuya sığdırmaya çalışan firmalar, bunun yanı sıra cep telefonu uygulamaları da sunuyor. Dijital kitapları firmaların internet sitesinden satın alıp indirmeniz mümkün. Kimi şirketler içinde yüzlerce kitabın yer aldığı okuma cihazları sunarken, kimileri de ücretsiz indirme imkânı veriyor. Bunun yanında kendi e-kitabınızı (my e-book) tasarlayabileceğiniz firmalar var. İstediğiniz resimler, puntolar ve karakteriyle 'kendin pişir kendin ye' usulü çalışan firmalar fuarda dikkat çekiyor. Gittikçe bu alanda büyük bir dijital kütüphane kurup, okuma cihazları satan firmalara kitap temin eden şirketler (bir nevi telif ajansları) de kurulmuş durumda.

Yeni Medya Birliği (BİTKOM), açıklama yaparak 2010'da bir milyon elektronik kitabın internetten indirileceğini beklediklerini söylüyor. Ortalama bir e-kitabın fiyatı ise 2,00-10,00 Euro arasında değişiyor. BİTKOM, Almanya'da yılın ilk yarısında 470 bin e-kitabın internet kullanıcıları tarafından indirildiğini duyurdu. Bu ilgi hem cihazların hem de dijital kitap fiyatlarının düşeceğini gösteriyor. 10 yılda dijital yayıncılıkta yüzde 20'lik bir büyüme yaşanması bekleniyor. Ülkemizde ise e-kitap çok yeni. Kimi Türk yayıncılar da dünyanın bu seyrine ilgisiz kalmamak için etkinlikleri, gelişmeleri takip ediyor.

E-kitap hâlâ çok yeniyken, bu yıl fuarda üç boyutlu eserlerle okuru kitaba çağıran firmalar var. Özellikle çocuk yayıncılığına daha çok gönül kaptıran teknoloji, bu alan için tüm imkânlarını seferber etmiş durumda. Çocuk yayıncılığının renkli dünyası teknoloji ile buluşurken fuarda en çok iş yapan alanlardan biri de burası. Artık çocuk kitapları da renkli e-kitaplar olarak sunuluyor. E-kitabın önü alınmaz yükselişi ürkütmüyor değil ama Eco'nun sözlerine kulak vermekte de yarar vardır elbette.

Musa İğrek, Frankfurt

Zaman Gazetesi

10/10/2010


Yorumlar