Şeytan Ayetleri'nin oyunu mu bu?


Yayın dünyasında ilk kez duyulan Kara Güneş Basım adlı yayınevi, ocak ayının başında blog sitesinde (karagunesbasim.blogspot.com), Salman Rüşdi'nin tartışmalı romanı Şeytan Ayetleri'ni 28 Ocak'ta yayımlayacağını duyurdu. Kitabın kapağını da hazırladı. Aynı gizemli yayınevi, haberin medyada yer almasının ardından, blog sitesinde "varlığımızı sorgulayan ve 'yasal prosedürler'e uymadığımıza göre güvenilir olmadığımızı ima eden..." cümleleriyle haklarında çıkan haberi eleştirdi. Kitap konuşuldu, tartışıldı. Kimi siteler kitabın yayımlanıp yayımlanmaması için anket bile düzenledi.

Beklenen gün geldi. Söz konusu yayınevi, dün blog sitesinde şu duyuruyu yaptı: "28 Ocak 2010. Buyrun: Şeytan Ayetleri, söz verdiğimiz gibi. Kitabı edinmek isteyenler: lütfen karagunesbasim@gmail.com adresine bir e-mail atın. Beyaz tavşanı takip edin. Ya hapı yutacaksınız ya da hapı yutacaksınız. Hayırlara vesile olması dileğiyle!"

Adrese e-mail gönderenlere şöyle bir cevap geldi: "Selamlar, kitabı adresinize kargo ile göndereceğiz. Ödemeyi kapıda yapacaksınız. Kitabın ücreti 30 TL'dir. Kargo gönderisi için lütfen adınızı, soyadınızı, adresinizi ve telefon numaranızı bildirin. İlginiz için teşekkür ediyoruz. Kara Güneş Basım, tavşanı izlemeye devam!"

Biz de bu muzip tavşanı izledik. Tavşanın rengini en iyi resmi makamlar ortaya çıkarabilirdi. İstanbul Telif Hakları ve Sinema Müdürlüğü'ne, Kara Güneş Basım adlı bir yayınevinin olup olmadığını ve Şeytan Ayetleri adlı kitap için bandrol başvurusunun yapılıp yapılmadığını sorduk. Sonuç hiç de şaşırtmadı. Kayıtlarda ne Kara Güneş Basım adlı bir yayınevi ne de Şeytan Ayetleri için alınmış bir bandrol vardı. İstanbul Telif Hakları ve Sinema Müdürü Asaf Koçtürk, "Süreli olmayan yayınların hepsinde bandrol olması gerekiyor. Satış şekli ne olursa olsun bandrol şart. Kara Güneş Basım adlı bir yayınevi kayıtlarımızda yok. Şeytan Ayetleri adlı kitap için herhangi bir bandrol başvurusu da yapılmamış. Bu bizim denetimimize tabi değil, sadece savcı el koyabiliyor, bu tür korsan yayıncılığa." dedi.

Şimdi ortada gizemli bir durum var. Ya birileri muzipçe bir oyun tertip etti ve bu oyunu adım adım sürdürüyor ya da aleni bir korsan yayıncılık olayı yaşanıyor. Söz konusu yayınevi, Salman Rüşdi'den, kitabın Türkçe yayın haklarını hibe etmesini isteyeceğini ifade edip, "Kitabı basacağız - matbaa hazır, bekliyor (bir nevi Wikileaks olmayı -beklentilerin aksine- hiç düşünmemiştik aslında). Bu kitap yüzünden kimsenin canına, sağlığına, malına mülküne kastedilmesine izin vermeyeceğiz - kitabın çevirmen(ler)i gibi, basıldığı yer de gizli kalacak." şeklinde bir duyuru yapmıştı. Kendisini 'Türkiye yayıncılığının yaramaz kızı' olarak tarif eden yayınevinin arkasından bakalım daha neler çıkacak?


Musa İğrek, İstanbul
Zaman Gazetesi
29/01/2011


Yorumlar