"Muhabbetten Muhammed'i ayırmayan bir medeniyetiz"

Rivayete göre Sultan Ahmed, üzerinde Hz. Peygamber'in (sas) ayak izi bulunan bir taşı Kayıtbay Türbesi'nden İstanbul'a getirtir. Önce Eyüpsultan Camii'ne koyar. Sultanahmed Camii bitince de buraya nakledilecektir. Bu sırada bir rüya görür. Memlûk sultanlarından Kayıtbay, kendisini Peygamber Efendimiz'e şikâyet etmede ve Kadem-i Şerif'i geri istemektedir. Peygamber Efendimiz de bunun geri verilmesini söyler.

Rüyasını Aziz Mahmud Hüdâyî'ye ve ulemâ topluluğuna anlatan I. Ahmed için emanetin geri gönderilmesi kararı çıkar. Ancak padişah, iadeden önce "Peygamberimiz'in mübarek kademi" şeklinde bir sorguç yaptırır ve bunu cuma ve bayram günlerinde kavuğuna takmaya başlar. Sorgucun üzerine de şu beyitleri yazdırır: "N'ola tâcım gibi başumda götürsem dâim / Kadem-i nakşını ol hazret-i şâh-ı rusülün / Gül-i gülzâr-ı nübüvvet o kadem sahibidür / Ahmedâ durma yüzün sür kademine o gülün." Osmanlı Sultanlarının Hazreti Peygambere olan sevgisi epey derin. Önceki gece Hz. Muhammed'in doğumunun 1440'ıncı yıldönümü dolayısıyla düzenlenen 'Dost İslama Hizmet Ödülleri' töreninde Osmanlı padişahlarının Efendimize muhabettini ifade eden pek çok olay anlatıldı.

İstanbul Kongre Merkezinde, İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Şişli Belediyesi ve Nefes Yayınları'nın desteğiyle Cenan Eğitim Kültür ve Sağlık Vakfı, Türk Kadınları Kültür Derneği ile Altay Kültür Sanat Eğitim Vakfı'nca düzenlenen ödül törenine İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu ve Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül'ün de aralarında bulunduğu çok sayıda davetli katıldı. 

Törende konuşan Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, "Bizim medeniyetimiz muhabbetten Muhammed'i ayırmayan bir medeniyettir. 'Kutlu Doğum Haftası' başlığı altında son yıllarda düzenlenen bu etkinliklerin amacı, anmaktan anlamaya geçmektir. Mühim olan ecdadımızdan aldığımız peygamber sevgisini yeni nesillere aktarmak ve Hz. Muhammed'i örnek almaktır.'' dedi. 

İskender Pala, Osmanlı sultanlarının 33'ünden 26'sının şair olduğunu belirterek, şair sultanların en güzel şiirlerini Hz. Muhammed için kaleme aldığını söyledi. Türk Kadınları Kültür Derneği Başkanı Cemalnur Sargut ise geceye Türkiye'nin her kesiminden insanın katılmasının bir nevi beraberlik mesajı olduğunu belirtti.

Gecede, Prof. Dr. Görmez'e ve Pala'ya 2. Abdülhamit'in torunlarından Adile Nail Osmanoğlu Tars tarafından şilt takdim edildi. Bu yıl 7'nci kez düzenlenen ''Dost İslama Hizmet Ödülü'', ''Memories of Muhammad: Why the Prophet Matters'' adlı kitabıyla Prof Dr. Omid Safi ve 'Türk edebiyatında Na'tlar' ve 'Divan Şiirinde Na't' isimli eserlerinden dolayı Prof. Dr. Emine Yeniterzi'ye verildi.

Musa İğrek, İstanbul
Zaman Gazetesi
15/02/2011

Yorumlar