Gözün musikisine davet var!


Orhan Pamuk, Benim Adım Kırmızı'da bir nakkaşın dilinden "Nakış aklın sessizliği, gözün musikisidir" diye fısıldar. Bir başka yerde ise minyatür için şöyle der: "Güzelliğiyle insanı hayatın zenginliğine, sevgiye, Allah'ın yarattığı âlemin renklerine saygıya, iç düşünceye ve imana çağırması önemlidir." Hiç de haksız değildir. Minyatür, koca bir aynada âlemi izlemek gibidir. Hayal ve gerçeklik arasında incecik çizgide durur. Çokça da büyülüdür. Bu ince rüyanın içinde kaybolmamak ise mümkün değil. Derviş Zaim'in "Cenneti Beklerken" adlı filmini izleyenler, usta yönetmenin minyatür sanatının o ucu bucağı olmayan imkânlarından nasıl faydalandığını görmüştür. Cenneti Beklerken baştan ayağa minyatürü anlatan bir filmdir.

Gelenekli sanatlarımızın coşkulu ve zengin bir çağ yaşadığı gerçekliğini bir tarafa yazıp dünyanın kirine, pasına karşı sanatın sunduğu o eşsiz vahaya girme vaktidir diyelim. Zira İstanbul'da Minyatür Buluşması düzenleniyor. Sempozyum minyatür sanatını anlatmak, bu sanatın üzerine günümüzde bir durum tespiti yapmak, yeni üretimleriyle sanatçıları sanatseverlerle buluşturmak amacıyla ustaları, akademisyenleri, sanatçıları ve sanatseverleri buluşturacak.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanlığı, Kültür AŞ ve Geleneksel Sanatlar Derneği tarafından TC Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın desteğiyle düzenlenen Minyatür Buluşması bugün saat 10.00'da Cemal Reşit Rey Konser Salonu'nda bir konserle başlayacak. Sempozyumla birlikte, sergi, atölye buluşmaları da gerçekleştirilecek.

Minyatür sanatı bugün geleneği takip eden bir koldan sürerken bir yandan da farklı açılımlar ve yeni işler üreten sanatçıları da içinde barındırıyor. Minyatür sanatının enine boyuna konuşulacağı sempozyumda Prof. Dr. Nurhan Atasoy, Prof. Dr. Zeren Tanındı, Prof. Dr. Serpil Bağcı, Dr. Lale Uluç, Doç. Dr. Zeynep Tarım Ertuğ, Yrd. Doç. Dr. Tülün Değirmenci, Dr. Aslıhan Erkmen bildiri sunacak.

Sempozyumun ardından düzenlenecek törenle Geleneksel Sanatlar Derneği tarafından, geleneksel sanatlarımıza katkı sunan sanat ve kültür insanlarımıza verilen Gümüş Lale Ödül- leri'nin dördüncüsü, minyatür sanatımız için yaptığı katkılardan dolayı Prof. Dr. Nurhan Atasoy'a takdim edilecek.

Gümüş Lale Ödül Töreni'nin ardından Minyatür Buluşması kapsamında düzenlenen ve 26 Mayıs'a dek Cemal Reşit Rey Konser Salonu'nda ziyaret edilebilecek minyatür sergisi açılacak. Sergide, Berrin Çakın Güç, Cahide Keskiner, Celaleddin Karadas, Dilek Yerlikaya, Fatma Zehra Aktas, Gülbün Mesara, Gülçin Anmaç, Hacer Ünal Hazar, Mehtab Kardaş, Nilgün Gencer, Nurten Ünver, Şehnaz Biçer Özcan, Şermin Ciddi, Taner Alakuş, Ülker Erke, Zehra Çekin, Nusret Çolpan ve Süheyl Ünver'in eserleri yer alacak. Yarın saat 13.30'da ise Nusret Çolpan ve Süheyl Ünver'in kabirleri ziyaret edilecek.

Bir minyatür şölenine dönüşecek sempozyum kapsamında gerçekleştirilecek atölye buluşmaları şöyle: 22 Mayıs Pazar günü saat 12.30'da Taner Alakuş Minyatür Atölyesi (Kariye, Edirnekapı), 24 Mayıs Salı günü saat 13.30'da Uygulamalı Türk-İslam Sanatları Kütüphanesi (Hekimoğlu Ali Paşa, Fatih), 26 Mayıs Perşembe günü saat 15.00'te Cahide Keskiner Minyatür Atölyesi (Mühürdar, Moda), 27 Mayıs Cuma günü saat 15.00'te Nakkaş Tezyini Sanatlar Merkezi (Valide-i Atik Külliyesi, Üsküdar). Atölye buluşmalarına katılmak isteyenlerin Geleneksel Sanatlar Derneği'nin sitesinden (www.gelenekselsanatlar.org) kayıt yaptırmaları gerekiyor. (0212 245 55 71)

Musa İğrek, İstanbul
Zaman Gazetesi
21/05/2011

http://www.zaman.com.tr/haber.do?haberno=1136831


Yorumlar