'Sait Faik benim için mahallenin abisiydi'


57. Sait Faik Hikâye Armağanı'nı kazanan Ahmet Büke'ye ödülü dün, Pera Palas'ta düzenlenen bir törenle verildi.Doğan Hızlan başkanlığında toplanan; Hilmi Yavuz, Nursel Duruel, Jale Parla, Murat Gülsoy, Metin Celal ve Beşir Özmen'den oluşan jüri, oybirliğiyle bu yılki ödülün Kumrunun Gördüğü adlı kitabıyla Ahmet Büke'ye verilmesini kararlaştırmıştı. 

Yapı Kredi Kültür Sanat Yayıncılık Genel Müdürü Tülay Güngen'in açılış konuşmasının ardından Doğan Hızlan, Sait Faik Hikâye Armağanı'nın öneminden bahsetti ve ödülün gerekçeli kararını şöyle açıkladı: "Seçici Kurul, 57. Sait Faik Hikâye Armağanı'nı kendine özgü anlatımı ve gündelik yaşamın tarihe tanıklık eden ayrıntılarını işleyen öyküleri nedeniyle Ahmet Büke'nin Kumrunun Gördüğü kitabına vermeyi oybirliği ile karar vermiştir."

Darüşşafaka Cemiyeti Yönetim Kurulu Başkanı Zekeriya Yıldırım yaptığı konuşmasında Sait Faik'in müze olan evinin 2012'nin yazında açılacağını, bunun yanında lise öğrencileri arasında Genç Sait Faik Armağanı düzenlediklerini, ödülün 6 Haziran'da verileceğini söyledi. 

Sait Faik'le çok erken yaşta tanıştığını söyleyen Ahmet Büke, "1970'li yıllarda mahallemizdeki ağabeylerden biri Halk Evleri'nde, Sait Faik'in 'Son Kuşlar' adlı öyküsünü okumuştu. Çok etkilenmiştim. O abiye 'yazarı kim?' diye sormuştum 'Tıpkı benim gibi senin ağabeylerinden biri' demişti. Ben uzun süre Sait Faik'i başka bir mahallede çalışan ve bir gün bizim mahalleye gelecek ağabeylerden biri olarak düşünmüştüm ta ki ortaokulda olmadığını öğrenene kadar. Bu ödülü bana Sait Faik'i tanıtan o güzel ağabeylere armağan ediyorum. Bu ödülü, edebiyatın dünyayı değiştirebileceğini öğrettiği için onların adına alıyorum." dedi. 

Ahmet Büke, ödülünü Yaşar Kemal'in elinden aldı. Yaşar Kemal, Ahmet Büke'ye "Ödül aldın diye serme, çok çalış." dedi.

Musa İğrek, İstanbul
Zaman Gazetesi
13/05/2011

Yorumlar