Bireysel yayıncılık pazarı kızışıyor

Yayıncılık dünyasının teknolojiyle imtihanı gittikçe zorlaşıyor. Dünyanın büyük kitap satış sitesi Amazon'dan sonra, elektronik kitap satıcısı Kobo da bireysel yayıncılığa (self-publishing) başladı. "Kobo Writing Life" adlı uygulamayla Kobo, 1600 başvurudan şimdilik elli yazara e-kitaplarını yayımlama imkânı verdi.

"Anlatacak bir hikâyeniz mi var, yoksa keşfedilmeyi bekleyen, çoksatanlar listesine girecek bir kitaba mı sahipsiniz? 170 ülkede milyonlarca okura ulaşmak ister misiniz?" cümleleriyle yeni yazar keşfine çıkan Kobo'nun Amazon'dan farkı e-kitabınızı hazır hale getirdikten sonra istediğiniz yerde satma imkânını vermesi. Yazarlar aynı zamanda e-kitaplarının satış rakamlarını online olarak takip edebilecek. Şimdilik sadece İngilizce olarak hizmet veren Kobo, önümüzdeki yıllarda farklı dillerde de bireysel yayıncılığı geliştirmeyi düşünüyor.

Dünyada gittikçe yaygınlaşan bireysel yayıncılık ile artık bir yazar yayınevine gerek duymaksızın kitabını yayımlayabiliyor. Bu sayede kitabının dizgisinden kapağına, redaksiyonundan dağıtımına hatta pazarlamasına kadar her alanda söz sahibi olan bir yazar profili çıkmaya başladı. Keşfedilmeyi bekleyen binlerce yazar, bu sayede kendilerine bir mecra bulmuş oldu.

Kobo'nun "Kobo Writing Life" adlı yeni uygulamasıyla bireysel yayıncılık piyasası anlaşılan zorlu bir rekabete giriyor. Daha da önemlisi tüm bu gelişmeler, geleneksel yayıncılığın nasıl bir süreci başlatacağı konusunda pek çok soruyu beraberinde getiriyor, hatta bu teknolojik uygulamalar kimi yayıncıları tedirgin ediyor. Türkiye'deki kitap satış siteleri de bu gelişmelere uzak değil. Henüz somut bir adım olmasa da geçtiğimiz yıl İdefix de bu yıl içinde bireysel yayıncılığa imkân verecek "Açık Kitap" projesini faaliyete geçireceğini duyurmuştu.

Musa İğrek, Londra
Zaman Gazetesi

Yorumlar