Kitap fuarının davetiyeleri korsana düştü


32. Uluslararası İstanbul Kitap Fuarı, geçtiğimiz cumartesi günü Beylikdüzü’ndeki fuar merkezinde açıldı. TÜYAP Tüm Fuarcılık Yapım AŞ tarafından düzenlenen fuar, öğrenci, öğretmen ve emeklilere ücretsiz iken, fuara giriş bedeli ise 7 TL. Fakat fuara gelmek için metrobüsü tercih eden ziyaretçileri bir sürpriz bekliyor. Köprü üstüne tünemiş korsancılar yayınevlerine dağıtılan ve fuara ücretsiz giriş imkanı sağlayan davetiyeleri 5 TL’ye satıyor. Ziyaretçilerin yoğun ilgi gösterdiği bu davetiyeler bir bir alıcı bulurken köprüde ve metrobüs çıkışında sayıları onları aşan genç, yaşlı korsancılar da hallerinden epey memnun gözüküyor. Akıllara takılan soru ise korsancıların üzerinde “para ile satılamaz” ibaresi bulunan bu davetiyeleri nasıl elde ettiği.

TÜYAP Tüm Fuarcılık Yapım AŞ, fuarda stant kiralayan her katılımcıya 30-50 arasında davetiye dağıtıyor. Bunu fırsat bilen korsancılar, sabahın erken saatlerinde ve gün içinde stantları gezip kibarca “Fazla davetiyeniz var mı?” diye talepte bulunuyor. Bu nazik daveti geri çeviremeyen kimi stant görevlileri ellerindeki davetiyelerden birkaçını verebiliyor. Stantları gezerek davetiyeleri biriktiren bu içerideki “şahıslar” fuarın hemen çıkışını mekan tutan arkadaşlarına deste deste biriktirdiği davetiyeleri iletiyor. Korsancıların davetiyeleri nasıl elde ettiğine dair bir başka yorum ise bu davetiyelerin korsan baskısının yapılıp fuar çıkışında satılıyor olması.

Fuar alanının çıkışında özellikle metrobüs yolundave köprü üstünde ellerinde onlarca davetiyeyle “5 TL’ye fuar davetiyesi” diye bağıran korsancılarla biraz pazarlık yapınca davetiyeleri 3-4 TL’ye almak mümkün. Önceki yıllarda da zaman zaman boy gösteren korsancılar bu yıl daha da aktif durumda. TÜYAP Tüm Fuarcılık Yapım AŞ, Bursa, İzmir, Adana ve Diyarbakır gibi illerde düzenlediği kitap fuarlarına ücretsiz giriş imkanı sağlarken İstanbul Kitap Fuarı’na uygulanan 7 TL politikası ve katılımcılara dağıtılan davetiyelerin nasıl elden çıkıp 5 TL’ye satıldığı kafaları karıştırıyor. Fuara katılan kimi yayıncılar İstanbul Kitap Fuarı’nın da diğer illerdeki fuarlar gibi girişin ücretsiz olmasından yana.

Fuardaki “şaşırtıcı” manzara bununla sınırlı değil. Yine fuar girişini mekan tutan pilavcılar, ciğerciler, simitçiler ve kuruyemişçiler, kitap fuarına yakışır bir manzara sergilemezken, ziyaretçilerin ilgi gösterdiği bu seyyar satıcılar giriş çıkışlarda yoğun bir kalabalık oluşturuyor. Seyyar satıcılardan alışveriş eden ziyaretçilerin ise haklı bir gerekçesi var, zira fuar alanındaki kafeteryaların fiyatları oldukça yüksek. Fuardaki ‘uçuk’ rakamların farkında olan ziyaretçiler, seyyar satıcılardan yolluklarını alıp fuara giriş yapıyor. Geçtiğimiz yıl yaklaşık 500 bin kişinin katıldığı fuara bu yıl 700 bin kişinin katılması beklenirken, dünyaya açılmaya çalışan 32. Uluslararası İstanbul Kitap Fuarı’ndaki bu türden manzaralar fuara maalesef gölge düşürüyor. 32. Uluslararası İstanbul Kitap Fuarı 10 Kasım’a kadar devam edecek.

Musa İğrek, İstanbul
Zaman Gazetesi
4/11/2013

http://www.zaman.com.tr/kultur_kitap-fuarinin-davetiyeleri-korsana-dustu_2161507.html

Yorumlar