Tanpınar Festivali’nde edebiyat şöleni


Şehir ve Oyun temasıyla bu yıl 5’incisi düzenlenen İstanbul Tanpınar Edebiyat Festivali’nin (İTEF) açılışı önceki akşam Avusturya Kültür Ofisi’nin Yeniköy’deki tarihî binasında gerçekleşti. Geceye, edebiyat ve sanat dünyasından pek çok isim katılırken açılış etkinliği, Avusturya Kültür Ofisi’nin Bele Marx ve Gilles Mussard tarafından 6.000 alüminyum elbise askısından oluşan dikkat çekici yerleştirmesi altında konuşmalar ve okumalar ile sürdü. 

Avusturya Kültür Ofisi Müdürü Konsolos Doris Danler konuşmasında böyle önemli bir festivalin açılışına ev sahipliği yapmaktan duyduğu mutluluğu dile getirdi. Kalem Ajans adına konuşan Nermin Mollaoğlu ise “Altı yıl önce, İstanbul’da bir edebiyat festivali gerçekleştirme hayalim vardı. Bunu gerçekleştirmenin sevincini yaşıyorum. Festival beşinci yılında gittikçe daha da büyüyor ve genişliyor.” dedi.

Açılış konuşmalarının ardından Avusturyalı üç yazar Andrea Winkler, Thomas Stangl ve Teresa Präauer’ın yanı sıra Oya Baydar ve Mario Levi kitaplarından bölümler okudu. Yazarların uzun süren okumaları bir yana, Präauer’ın kalabalığa seslenip, kitabından bir bölüm okuyacak son yazarın kendisinin olduğunu hatırlatması, misafirlerin gecedeki okumaya ilgisini toparlamaya yetmedi. 

Manguel’den Cumhurbaşkanlığı’na ziyaret 

3 Kasım’a kadar sürecek festival, 15 ülkeden 45’i aşkın yazarı ağırlayacak. İstanbul’un pek çok kitapçısını, kültür kurumunu mekân tutacak festivalde okumalar, söyleşiler, sektörel buluşmalar, çocuklarla etkinlikler ve Türk edebiyatının uluslararası edebiyat çevrelerine tanıtılmasını amaçlayan programlar yer alıyor. Festivalin en çok konuşulan ve merak edilen bölümü ise “Tanpınar’ın İzinde Beş Şehir”. 

Arjantinli usta yazar Alberto Manguel, Tanpınar’ın Beş Şehir eserinde yer alan İstanbul, Ankara, Bursa ve Erzurum ve Konya’ya giderek ikişer günlük ziyaretlerde bulunacak ve izlenimlerini bir kitaba dönüştürecek. İTEF’in açılışına da katılan Manguel’in, bu edebiyat turu sonucunda nasıl bir kitap çıkacağı ise gecenin merak konusuydu. Manguel, 6 Kasım’da Ankara’da Cumhurbaşkanlığı’nı da ziyaret edecek.

İTEF kapsamında İstanbul’da, çeşitli yerli ve yabancı kurumların işbirliğinde yazar söyleşileri, İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü’yle Yazarlar Okullarda programına dahil olan yabancı yazarların okul etkinlikleri, Café Amsterdam programları, edebiyat-performans geceleri, özel bir masa oyunu turnuvası, Fabisad ile birlikte tematik etkinlikler, Profesyonel Buluşmalar, Dergah Yayınları desteğiyle Ahmet Hamdi Tanpınar Müze Kütüphanesi’nde Türk edebiyatı etkinlikler serisi de var. 

İTEF-Profesyonel Buluşmalar programı kapsamında dünyanın dört bir yanından yayıncılar, festival organizatörleri, gazeteciler dâhil olmak üzere çeşitli alanlarda faaliyet gösteren 20 yayıncılık alanında çalışan uzmanlara Türk yayıncılığı tanıtılacak. Etkinlik mekanlarından Kırmızı Kedi Kitabevi, Aziz Kedi Kitabevi, İnsan Kitap, Robinson Crusoe 389 kitabevlerindeki festival yazarlarının kitaplarını indirimle edinmek mümkün.

İstanbul Fransız Kültür Merkezi, Cervantes Enstitüsü, Cezayir Restaurant Konferans Salonu, KargArt okumalar, film gösterimleri ve söyleşiler gerçekleştirilecek. İstanbul’un dört bir yanına yayılacak festivalin 2014 teması ise Şehir ve Yolculuk. Kenti, 32. İstanbul Kitap Fuarı’nın açılmasının arefesiyle birlikte yoğun bir edebiyat gündeminin beklediği kesin. (Festival programı ve detaylı bilgi için www.itef.com.tr).

Musa İğrek, İstanbul
Zaman Gazetesi
1/11/2013


Yorumlar