Yetişkinler için boyama kitabı çok satanlarda


Alberto Manguel ideal okur çok satan listelerine itibar etmez dese de öyle ucundan neler çok satıyor diye bakmadan etmek zor bir uğraştır. Dönemin ruhunu ve eğilimlerini yansıtan bu listelerin seneler sonra ilgilisine büyük bir malzeme olacağı kesin. Bu çok satan listelerinin nasıl şekillendiği bir yana, dünya online kitap devi Amazon’un en çok satan ilk iki kitabının yetişkinler için boyama kitabı olduğunu söylemek kuşkusuz şaşırtıcı bir durum, bu beklenmedik başarının tuhaflığı bir yana Britanya’da en çok satan 10 kitabın beşinin de bu tür kitaplar olması kafaları iyice karıştırmaya başladı.

Harper Lee’nin temmuz ayında yayımlanacağı duyurulan Go Set a Watchman (Git Bir Gözcü Ayarla), Amazon’da uzun bir süre çok satanlar listesinin tepesinde iken bu herkesin beklediği kitabı geride bırakan boyama kitaplarının başarısı dikkat çekici. Dünya çapında popüler olan bu kitapların ardındaki sırrı kestirmek kolay değil. Bu konuda çıkar bir yol bulmak için teoriler üretme yoluna gidenler var. İskoçyalı çizer Johanna Basford’un Esrarengiz Bahçe(Her Yaş İçin Bulmaca, Boyama ve Desen Tamamlama Kitabı) Mart 2013’ten bu yana dünya çapında 1,4 milyon satış rakamına ulaşmış durumda. Amerika ve Britanya’da çok satan ve Türkçede de 13 Nisan’da yayımlanan kitabın arka kapağında şu cümleler yer alıyor: “Bu gizem için kitabın kapağını araladığınızda bin bir şeklin ve ahenkli kıvrımın ortasında bulacaksınız. Hem çocuklar hem de kalemin esrarına kapılmış yetişkinler bu kitabın her sayfasında tabiattan esinlenerek hazırlanmış çizim maceraları, gizlenmiş ve bulunmayı bekleyen ilginç canlılar, hayatın bin bir rengini kullanabilecekleri tuvallerle karşılaşacak. Her biri elle hazırlanmış enfes bulunmayı, hayal gücünüzle tamamlanmayı boş alanlar ve keyfinizce renklendirebileceğiniz resimler sizi bekliyor.”

Johanna Basford, Esrarengiz Bahçe’nin ardından birkaç hafta önce “Enchanted Forest” adlı şimdiye kadar 226 bin satan kitabını yayımladı. Basford boyamanın büyük bir rahatlatıcı etkisi olduğu kanaatinde ve insanların bu yüzden bu kitaplara ilgi gösterdiğini düşünüyor. Başarının ardında boyama kitaplarının stresi azaltıp bireylerin içindeki çocuğu mutlu ettiğine dair görüşler bulmak mümkün. Fakat sadece bu gerekçeyle yetinmek pek doğru olmaz. Küçük bir yayınevinden çıkan bu boyama kitaplarının başarısı yayıncının da beklediği bir durum değildi, bir anda listeleri ‘alt üst’ eden boyama kitabının ardından birçok yayıncı aynı türde kitaplar yayımladı ve bunlar da ilgi gördü haliyle.

Yayıncıları şaşırtan ilgi

Britanya’nın en çok satan listelerinde Basford’un iki kitabının yanı sıra Richard Merritt’in “Art Therapy Colouring Book”, Millie Marotta’nın “Animal Kingdom” adlı boyama kitapları da ülkenin en çok satan ilk on kitabı arasında. Bu tür kitapların özellikle yoğun şehir hayatının karmaşasında büyük bir rahatlatıcı etkiye sebep olduğunu dile getiren yayıncılar, boyama kitaplarının bu kadar yoğun bir ilgi ile karşılaşacağını da beklemediklerini itiraf etmekten geri duramıyor. Kitaplara gösterilen bu alakanın ardındaki bir başka neden olarak bu kitapların herhangi sanatsal bir yeteneğe sahip olmayı gerektirmemeleri. Bunun yanı sıra sosyal medya üzerinden boyadıkları sayfaları paylaşanların bir anda artması bu kitaplara olan ilgiyi de artıran etkenler arasında. Pek çok okurun bu gürültülü zamanlarda renklerin ve desenlerin sunduğu huzuru ve sükuneti arıyor olması bu ilginin öyle gelip geçici bir heves olmadığının göstergesi diyebiliriz.

Yorumlar