Avrupa Birliği, e-kitap vergisinde anlaşıyor


Avrupa Birliği’nin gündem maddelerinden biri olan e-kitaba uygulanan vergi, senelerdir tartışılan konular arasındaydı. Her ülkenin bu konuda kendi kıstaslarının olması arada uçurumlara neden olurken, bu farklılık dijital endüstrinin belli ülkelere yığılmasındaki en büyük etkendi. Geçtiğimiz mart ayında Avrupa Komisyonu Fransa ve online kitap devi Amazon’un merkezinin bulunduğu Lüksemburg’un Avrupa Birliği kurallarını ihlal ettiği gerekçesi ile Avrupa Adalet Divanı’na başvurusu sonuçlanmış ve mahkeme Avrupa Komisyonu’nu haklı bulmuştu. Fransa ve Lüksemburg, bu karardan pek memnun olmasa da e-kitapların basılı bir kitap olarak ele alınamayacağını dile getirerek, her iki ülkenin e-kitaba uyguladığı vergi oranlarını yükseltmesine hükmetmişti.

Avrupa Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker, geçtiğimiz hafta Avrupa Komisyonu’nun dijital yayıncılık alanında hazırlanan yeni kanun tasarısını duyurdu. Tasarıda, e-kitap ve basılı kitap arasındaki vergi farkının belli bir seviyede tutulması dijital gazetelerde Katma Değer Vergisi’nde iyileştirmeye gidilmesi planlanıyor. Juncker, yürürlükteki Katma Değer Vergisi Kanunu’nun 1991’de hazırlandığına dikkat çekerek, günümüzde değişen dijital yayıncılığın yeniden ele alınması gerektiğini dile getiriyor. Avrupa Birliği’ne üye ülkelerde Haziran 2016’da yürürlüğe girmesi beklenen bu vergi reformu, dijital yayıncılığı daha da hareketlendirecek. Özgür ve bağımsız bir medya dünyasına vurgu yapan Juncker, hazırlanan tasarının sektöre hakim olan İngilizcenin karşısında yerel dillerde haber yapan yayın mecraların destekleneceğine vurgu yaptığını aktarıyor.

Yayın dünyasında iyileştirmeler


Dijital yayın sektöründe yeni dengeler oluşturacak bu tasarının kanunlaşması halinde, AB üyesi ülkelerdeki online medya mecralarının büyük bir tartışma konusu olan KDV ödemesi biraz gerilere çekilecek. Bunun yanı sıra e-kitap ve basılı kitap arasındaki vergi uçurumları da bir zemine oturmuş olacak. Kanunla birlikte e-kitap üreticilerinin Fransa ve Lüksemburg gibi e-kitaba düşük vergi uygulayan ülkelerden çekilmesi öngörülüyor.

Fransa, e-kitaba düşük vergi uygulamasını savunurken bu tür yayınların diğer hizmetler gibi değerlendirilmesi gerektiği kanaatinde. Yine geçtiğimiz ocak ayında Birlik’e üye ülkelerden İtalya e-kitaptaki % 22 olan vergiyi % 4’e; Malta ise % 18 oranındaki vergiyi % 5’e düşürerek, basılı kitapla aynı seviyeye indirmişti. Bunun yanı sıra Avrupa’nın pek çok ülkesinde e-kitaplardaki vergi oranı yüzde 3,5 ile yüzde 7 arasında değişirken, basılı kitaplar vergiden muaf tutuluyor. Türkiye’de ise 2013’ün Aralık ayında, Bakanlar Kurulu kararına göre, elektronik kitap ve benzeri yayınların elektronik ortamda satışında uygulanacak KDV oranı, 1 Aralık’ta yüzde 18’den 8’e düşürülmüştü.

Musa İğrek, Londra
Zaman Gazetesi
21 Mayıs 2015

Yorumlar