Kasımda roman yazılır!


Photo by Thom Milkovic on Unsplash

Tomris Uyar'ın her yazar olmak isteyenin masanın üstüne kondurması gereken benzersiz bir tespiti vardır: “Popüler olmak, edebiyatta zannedildiği kadar önemli bir şey değil. Edebiyatta tiraj, daha çok insanın aklında kalan ve çocuklarına aktardığıdır.” Bu tespitini biraz daha açan Uyar, edebiyatın kötü bir öç alma biçimi olduğuna dikkat çeker: “Edebiyat siler.” Fakat edebiyat tarihi büyük bir şevkle kitap yazıp bunu yayımlamak ve popüler olmak için kapı kapı yayıncı arayan yazarlarla dolu. Bu arzusuna erişen ve aralarında pek çok ünlü isimlerin de olduğu bu yazarlar topluluğu, çağımızda daha şanslı. Çünkü kişisel yayıncılığın yanında online mecralarda kitap yayımlamak kolaylaştı. Bu oluşumlardan biri, Amerikalı Chris Baty'nin 1999'da başlattığı Ulusal Roman Yazma Ayı (National Novel Writing Month). Her yıl kasımda başlayan ve yazma meraklılarının buluştuğu nanowrimo.org adlı sitede dünyanın dört bir yanından romancılar kitaplarını bir ayda bitirmenin telaşında.

1 Kasım'da başlayan etkinlik için katılımcılardan 30 Kasım saat 23.59'a kadar 50 bin kelimelik bir roman yazması bekleniyor. Uluslararası bir platforma dönüşen Ulusal Roman Yazma Ayı dünyanın pek çok yerinden yazma meraklılarını buluşturuyor. Etkinliğe geçtiğimiz yıl 325 bin 142 kişi katıldı. Bu kişilerin 81 bin 311'i öğrenci. Sosyal medyada da #NaNoWriMo etiketiyle kendilerini duyuran katılımcılar, kasım ayı boyunca harıl harıl romanlarını bitirmeye çalışıyor. Platformun yöneticileri, yazarlara kendi seslerini bulmak için yardımcı olmak ve bu ilk roman taslaklarıyla edebiyat dünyasında yazar adaylarına bir yer edinmeye yardımcı olduklarını dile getiriyor. “Dünyanın romanınıza ihtiyacı var” sloganıyla yola çıkan Ulusal Roman Yazma Ayı, kendi sitesinde yazarlara öğütler veriyor, üyeler arasında çeşitli buluşmalar düzenliyor ve yazılar sunuyor.

TÜRKİYE'DEN 140 ADAY VAR

Oluşum ilk zamanlarında oldukça iyi romanlar ortaya çıkarıyordu, fakat son yıllarda yazılan romanların yayıncıların pek de ilgisini çektiği söylenemez. Bir ayda yazılan bir romanın edebi kalitesi, haklı olarak sorgulanmayı bekliyor. Bir ayda roman yazmak çok da gerçekçi bir hedef olarak gözükmüyor. Öte tarafta Erin Morgenstern (The Night Circus) ve Sarah Gruen (Water for Elephants) gibi isimlerin bu oluşumda dikkat çeken romanlar yazdıkları dile getirilirken, şimdiye kadar bu platformdan yaklaşık 300 kişinin romanı da yayımlanmış.

Bir ayda roman yazmak gibi bir düşünceniz varsa nanowrimo.org adlı siteye girerek kayıt olmanız ve 30 Kasım'a kadar romanı bitirmeniz gerekiyor. Platforma Türkiye'den katılan romancı adayları da var. Sitenin rakamlarına göre 140 aday şimdiye kadar 560 bini aşkın kelime kaleme almış. Sitedeki katılımcı ülkelerin rakamlarına baktığımızda şaşırtıcı bir roman yazma meraklısı ortaya çıkıyor.

“Dünyanın romanınıza ihtiyacı var” gibi fazlasıyla iddialı bir sloganla yazar adaylarını davet eden platforma katılanların roman yazmayı bir hobi olarak gördüğünü söylemek çok da zor olmaz, fakat aralarında bu işi tüm edebi ciddiyetiyle yerine getirenlerin de varlığından söz edilebilir. Bunun yanı sıra yeryüzünde sadece okur olarak varlık göstermenin kötü bir tarafı olduğunu kimse iddia edemez; başka bir deyişle herkesin oturup bir roman yazması gerekmiyor. Etkinliğe geçen yıl katılan 330 bin kişiyi düşünürsek, okur dediğimiz o varlığın neslinin tükeneceği zamanları görmemiz yakındır. Tomris Uyar'ın edebiyatın ‘silmek' gibi kötü bir öç alma şekli olduğu uyarısını unutmamak lazım.


Yorumlar