Şiirin ölüp gittiği yok!



Dünyanın en büyük altı yayıncısından biri olan Penguin 1960 ve 1970’li yıllarda Modern Şairler başlıklı yirmi yedi kitaptan oluşan bir şiir dizisi yayımlar. Genel okura çağdaş şiiri tanıtmayı amaçlayan ve bir hayli ilgi gören seride Geoffrey Hill, Edwin Brock, Allen Ginsberg, Gregory Corso ve Lawrence Ferlinghetti gibi isimler vardır. Aralarında Roger McGough, Brian Patten ve Adrian Henri gibi şairlerin bulunduğu The Mersey Sound adlı antoloji ise yarım milyona varan bir satış rakamına ulaşır. 1990’lara gelindiğinde ise Penguin bu seriye ara verir.

Yayınevi hafta içinde Modern Şairler dizisine yeniden başlama kararı aldığını duyurdu. 20 yıldan sonra yeniden modern şairler serisine başlayan yayınevinin bu kararın ardında dünyada şiire olan ilgi yatıyor. Şiir için heyecanlı bir döneme girildiği kesin. Britanya ve Amerika’da bu türe olan ilginin nedeni, yeni nesil genç şairler arasında deneysel şiirin yaygınlaşması ve internet ortamında şiire kendine daha da yer alması bu ilginin nedenini biraz olsa açıklıyor. Şiirin sahneye taşınması, şiir atölyeleri, okumalar ve yazarlık atölyeleri de bu gelişmede büyük bir etken olarak yer edinirken, yayınevi de bu gelişmelere ve ilgiye kayıtsız kalmayarak bu seriye girişmiş, yeniden şiire dönmenin zamanının geldiğine inanan Penguin, genel okura çağdaş şiiri tanıtma amacıyla yeniden yola koyulmuş durumda.

Yeni şairler yeni okurlar

Modern Şairler serisinin her kitabında üç günümüz şairine yer veriliyor. Günümüz şiirinin zenginliğine ve çeşitliliğine dikkat çeken seri okura yeni isimleri keşfetme imkanı sunuyor. Temmuz’da yeni kitaplarını yayımlamaya başlayacak yayınevinin ilk kitabı If I’m Scared We Can’t Win ve antolojide Anne Carson, Sophie Collins ve Emily Berry yer alacak. Serinin ikinci antolojisi Controlled Explosions’da ise Michael Robbins, Patricia Lockwood ve Timothy Thornton’un gibi isimlerin şiirleri boy gösterecek.

Her üç ayda bir yeni bir antoloji yayımlamayı planlayan Penguin, şimdiden 12 kitabın hazırlıklarını tamamlamış gibi. 1960’lardaki serinin oldukça başarılı bir seyir izlediği göz önünde bulundurulursa, bu yeni serinin meraklılarını heyecanlandıracağını söylemek çok da zor değil. Batı’da şiirin ölüp gittiği yok bu modası geçmiş tartışma biz de sıcaklığını korusa da, insanlar okuyor, yazıyor ve üretiyor. Kitapçılarda diğer edebiyat türlerinin şiiri bir kenara itip işgal etme gibi bir gücü de yok. Keats’in dediği gibi “şiirin görünmez kanatları” kendi coşkusunu çoğaltarak her yere yayılıyor.

Zaman’da yayımlandı. 

Yorumlar