Alternatif Nobel yeniliğe çağırıyor


Sonbaharın gelmesiyle edebiyat dünyasını heyecanlandıran Nobel Edebiyat Ödülü’nün, bu yıl verilmeyeceği geçtiğimiz Mayıs ayında gündemi epey meşgul etmişti. Akademi’deki cinsel taciz ve istismar suçlamalarının ardından istifa eden üyeler ve yaşanılan anlaşmazlıklar ödülün rafa kaldırılmasında önemli bir etkendi. Nobel komitesinin bu skandalından sonra İsveç kültür sanat dünyasından yüze yakın isim alternatif Nobel Ödülü için Temmuz’da bir araya geldi. Nobel’i protesto etmek amacıyla başlatılan bu yeni ödül, yeryüzündeki insanların hikayesini anlatan bir yazara, sanatta demokrasi, eşitlik ve şeffaflık vurgusuyla yola çıktı.

İsveçli kütüphaneciler, yeni ödülün jürisi ve halkın katılımıyla oluşan listede 47 yazar (30 kadın yazar, 17 erkek) ödül için yarıştı. Bu listenin ardından yeniden toplanan jüri, ödülün adaylarını önceki gün açıkladı. Listede Japon yazar Haruki Murakami, İngiliz yazar Neil Gaiman, Vietnam doğumlu Kanadalı yazar Kim Thúy ve Fransız yazar Maryse Condé yer alıyor. Thúy ve Condé, adaylar arasındaki şaşırtıcı iki kadın yazar. Her iki isim de ülkelerinde oldukça saygın bir edebi konuma sahip. Türkçede Thúy’in Ru (Kafka, 2014) adlı kitabı yer alırken, Condé ise yeni bir yazar Türkiyeli okurlar için. Edebiyat ödüllerinin en güzel yanı bu olsa gerek, yeni isimlerle tanıştırmak. Büyük bir okur kitlesine sahip olan Murakami her yıl ödülü alacaklar listesinde adı geçerken, Gaiman da edebiyat dünyasının tanıdık isimlerinden.

21 Ekim’de açıklanacak ödülün klasik Nobel bahislerinde yer alıp almayacağı ise belli değil, fakat bu yeni ödülün son yıllarda gittikçe daha da politikleşen ve eleştirilen Nobel Ödülü’ne iyi bir alternatif olduğuna kuşku yok. Nobel Edebiyat Ödülü önümüzdeki yıl ise normale dönecek ve Ekim 2019’da 2018’in de kazanan yazarı açıklanacak.

Yorumlar