Çılgın ressam Salvador Dali, sonbaharda İstanbul'da

İspanyol ressam Salvador Dalí, sonbaharın gelişiyle İstanbul'a konuk olacak. Sabancı Müzesi'nde 19 Eylül'de açılacak sergide, bu çılgın dâhinin yağlıboya tabloları, çizimleri ve grafiklerinden oluşan yaklaşık 270 eseri sanatseverlere sunulacak.

Picasso, Rodin derken, şimdi de sürrealizmin (gerçeküstücülük) usta ismi Salvador Dalí (1904-1989) İstanbul'a konuk olacak. Eylül 2008'de İspanya'dan yollara düşecek Dalí'nin geleceği haberi dün, Sakıp Sabancı Müzesi'nde (SSM) gerçekleştirilen basın toplantısı ile duyuruldu. Akbank'ın sponsorluğunda ve Gala-Salvador Dalí Vakfı'nın işbirliğiyle hazırlanan "İstanbul'da Bir Sürrealist: Salvador Dalí" adlı sergi, sonbaharda Sabancı Müzesi'nde sanatseverlere sunulacak. Salvador Dalí'nin kapsamlı bir retrospektifi niteliğini taşıyacak sergide; rüya gibi bir dünyanın sahibi çılgın dâhinin yağlıboya tabloları, çizimleri ve grafiklerinden oluşan 270 eserin yanı sıra elyazmaları, fotoğrafları ve çeşitli dokümanları yer alacak. Gala-Salvador Dalí Vakfı koleksiyonuna ait eserlerle vakıf dışında gerçekleştirilen en büyük 'geçici sergi' olma özelliğini taşıyacak sergi, 19 Eylül 2008-19 Haziran 2009 tarihleri arasında açık kalacak.

Müzede düzenlenen toplantıya SSM Müdürü Dr. Nazan Ölçer, Akbank Genel Müdürü Zafer Kurtul, Gala-Salvador Dalí Vakfı Başkanı Ramon Boixadós Malé ve Dalí Etüdleri Merkezi Başkanı Montse Aguer Teixidor katıldı. Toplantının açılış konuşmasını yapan Nazan Ölçer, "Picasso ve Rodin'in ardından, Batı sanatının bir diğer büyük ismi Salvador Dalí'yi ağırlayacağımız sergiyi, müzemiz için önemli dönüm noktalarından biri olarak görüyoruz. Sergi kapsamında düzenlenmesi planlanan çeşitli etkinlikler aracılığıyla Salvador Dalí'yi Türk halkına tüm yönleriyle tanıtmayı amaçlıyoruz." dedi. Gala-Salvador Dalí Vakfı Başkanı Ramon Boixadós Malé ise Salvador Dalí'nin eserlerini, insanlık tarihinin ve en önemli kültürlerin buluşma noktası olan İstanbul'a getirmekten heyecan duyduklarını söyledi.

Dalí'nin içinde yaşadığı ortamı bilmeden onun anlaşılmasının mümkün olmadığını belirten serginin küratörü Montse Aguer Teixidor, "Sergi, eşsiz, yenilikçi, yetenekli ve farklı bir sanatçı olan Salvador Dalí'yi, ilk kez İstanbullularla buluşturacak. Bu evrensel ve provokatif sanatçının düşüncelerini, saplantılarını, ikonografisini ve olağanüstü sürreel dünyasını herkesin anlayabilmesini, daha yakından tanımasını sağlamayı amaçlıyoruz. Sergiyi antolojik olarak sunmayı hedefledik, bu onun kolay anlaşılmasını sağlayacak. Onu tanıdıkça 20. yy. sanatını daha iyi anlayabiliriz." dedi.

Salvador Dalí'nin, alamet-i farikası olan garip bıyıklarının altındaki muzip gülümseyiş, Sabancı Müzesi'nde tadımlık sunulan sinevizyondan an be an kendini hissettirdi. Girift bir ruhun sahibi Dalí'nin eserlerini görecek olanlar, algı sınırlarını biraz zorlayacak anlaşılan. Şimdiden söyleyelim; sergiyi gezmeyi düşünüyorsanız, Dalí'nin şaşırtıcı ve gizemli dünyasını az biraz okuyarak yola koyulun. Nasıl olsa, serginin açılış tarihi olan 19 Eylül'e kadar vaktiniz var.

Musa İğrek, İstanbul

Yorumlar