'Yaşayan en büyük Türk şairi' tartışması

Gülten Akın
ABD'deki Uluslararası Şiir Forumu, 1968'de her ülkenin 'yaşayan en büyük şairi'ni seçer. Yarışmanın Türkiye jürisi, oybirliğiyle 'Yaşayan En Büyük Türk Şairi' olarak Dağlarca'yı gösterir. Dağlarca da ölümüne kadar, tam 40 yıl bu sıfatla anılır. Dağlarca'nın vefatından sonra, 'Yaşayan En Büyük Türk Şairi' unvanını kimin alacağı konuşulmaya başladı. Kimileri 'Böyle bir unvana gerek yok.' derken, kimileri de Ahmet Oktay, Sezai Karakoç, Hilmi Yavuz, Gülten Akın ve Ülkü Tamer gibi usta şairleri işaret etti. Milliyet Kitap son sayısında şair, yazar ve eleştirmenlerden oluşan 50 kişilik bir jüriye 'Yaşayan En Büyük Türk Şairi'nin kim olduğunu sordu. Jürinin verdiği isimler arasında Gülten Akın, Hilmi Yavuz, Arif Damar, İsmet Özel, Küçük İskender, Sezai Karakoç, Murathan Mungan, Lale Müldür, Ahmet Güntan ve Birhan Keskin vardı. En fazla oyu ise Gülten Akın aldı. Edebiyat dünyasında, herkesin usta bir şair olduğu hususunda birleştiği Akın'ın seçilmesinden çok, 'Böyle bir seçime gerek var mıydı?' tartışması başladı. Ahmet Oktay, bu seçimin 'hiçbir işe yaramayan saçma sapan bir şey' olduğunu söylerken, Hilmi Yavuz bu tip değerlendirmelerin Türkiye'de gerçek bir karşılığı olmadığı görüşünde. Haydar Ergülen ise, "Bu sıfat, Dağlarca ile birlikte gitti." diyor. 

'Gereksiz ve saçma bir şey'
Ahmet Oktay (Şair-eleştirmen)
Yaşayan en büyük Türk şairi seçimi bana göre hiç işe yaramayan saçmasapan bir şey. O listede olmayı istemem. O jüride ben yoktum. Hayırlı uğurlu olsun, kimseyi ilgilendirmeyen bir konu bence. Kısacası beni ilgilendirmiyor, böyle bir liste. Hiçbir katkısı yok. 50 kişi bir araya gelmiş bir liste çıkarıyor. Çok gereksiz. Daha durun, yaşayan insanlar var. Bakalım neler çıkaracak, durun bekleyin, neler çıkaracaklar. Bunu hiç düşünmüyorlar."

'Bu seçim bir gerçekliği dile getirmiyor'
Hilmi Yavuz (Şair)
"Bir başka 50 jüri üyesi olsaydı, 'Yaşayan En Büyük Türk Şairi' sorusunda bir başka şair öne çıkardı. Yani bu seçimler birbiriyle örtüşmeyebilir. Bu tip değerlendirmelerin Türkiye'de gerçek bir karşılığı olduğu kanısında değilim. Bir gerçekliği dile getirmiyor. Bunların herhangi bir itibari konumu yoktur. Bana da bu soru soruldu; ama herhangi bir beyanda bulunmadım. Yani 'kendime oy vermedim'."

'En büyük şair tanımlaması sakıncalı bir söz'
S. Kemal Bayıldıran (Eleştirmen)
"En büyük şair tanımlaması sakıncalı bir söz. Benim için büyük şair var, şair var, sıradan şair var ve şaircik var. Sezai Karakoç ve Hilmi Yavuz'un olduğu yerde Gülten Akın için 'en büyük kadın şair' denilebilir... 'Yaşayan En Büyük Türk Şairi' gibi bir seçim yapılabilir, ama ne kadar doğru olduğu tartışılabilir. Benim için gelmiş geçmiş en büyük şair Yunus'tur, ama buna katılma zorunluluğu yok kimsenin."

'Bu unvana gerek yok'
Haydar Ergülen (Şair)
"Bu tür şeyleri gereksiz buluyorum. Dağlarca ve İlhan Berk için 'yaşayan en büyük şair' ve 'en genç şair' unvanları vardı. Bu sıfatlar onlarla birlikte gitti. Şimdi böyle bir şeye gerek yok. Bir isim verin deseler Gülten Akın'ı derim; ama Sezai Karakoç var, Ülkü Tamer var, Arif Damar var, Hilmi Yavuz var... Hepsi büyük şair gözümde. Keşke böyle bir seçim yapılmasaydı. Bu unvanı taşıyacak isimler elbette var; ama bu unvana gerek yok. Dağlarca'dan sonra bu unvanı dolduracak kimse yok demek başka, bu unvana gerek yok demek başka. Ben de jürideydim, bunu dile getirdim, ama yer verilmedi."

'Her şair kendi içerisinde büyük şairdir'
Birhan Keskin (Şair)
"Jürideki arkadaşlar beni de layık görmekle teveccüh göstermişler. Büyük olarak adlandırılan şair, herkesin kendine göredir. Bana göre her şair kendi içerisinde büyük şairdir. Birinci sıraya onu veya bunu yerleştirmek çok anlamlı değil. Bana göre de yaşayan en büyük Türk şair Gülten Akın. Gülten Akın konusunda bir fikir birliği olmasına sevindim. Öne çıkan şairler de her biri kendi içinde kıymetli isimler. Listeden çıkan isimler, jürinin beğenisini oluşturuyor, saygı duymak lazım."

'Bir kadının bu sıfatı alması sevindirici'
Lale Müldür (Şair)
"Jürinin seçimi arasında öne çıkan isimlerde yer almak beni çok sevindirdi. Ama daha da önemlisi 'Yaşayan En Büyük Türk Şairi' unvanını bir kadının alması beni mutlu etti. Benim seçimim arasında Sezai Karakoç vardı. Ortaya çıkan sonuç olması gerektiği gibi bence."

Musa İğrek, İstanbul
Zaman Gazetesi
20/12/2008

Yorumlar