'Türklerin at tutkusunu ilk kez duyuyorum'

Başlık sizi şaşırtmasın. 'Büyük tutkusu atlar konusunda uzman' diye duyurulan bir fotoğraf sanatçısının sözleri bunlar. İstanbul Modern Sanat Müzesi Fotoğraf Galerisi'nde 'Safkan Yansımalar' adlı sergi açan Peter Müller Peter'in kapısını çaldığımızda Türklerin atlara düşkünlüğünü ilk kez duyduğunu söyledi sanatçı. Kültüründe 'at, avrat, silah' üçlemesi olan bir ülkede böyle bir cümle sarf etmek duyanları şaşırtmadı değil açıkçası.

Sergide Boticelli, Titian, Velázquez, Carpaccio, Rubens, Van Dyck, Juan de la Corte, Goya, Bejarano, Llorens, Franz Marc, Macke ve Sala gibi Avrupalı ressamların tablolarında yer alan safkan İspanyol atının, bu tablolarla birlikte çekilmiş fotoğrafları yer alıyor. Epey zahmetli olan bu işin sonunda ortaya ilginç kareler çıkmış. Sanatçı, fotoğrafları çekmeye İspanyol atlarını korumayı amaçlayan bir proje ile başlamış. Atları huylandırmadan fotoğraflarını çekmek kolay olmayan bir uğraş. Peter dakikalarca süren pazarlıklar ve minik hediyeler sonunda atları ikna edebildiğini söylüyor.

Peter Müller Peter'in bu fotoğraflarla yeni bir yorum sunduğunu söyleyen serginin küratörü Engin Özendes, "İki farklı sanat alanını birbiriyle uyumlu ve estetik bir biçimde yoğurarak, yeni yaratılar ve yeni sunumlarla önümüze çıkarmaktadır." diyor. Latin Amerika edebiyatının yaşayan ustalarından Mario Vargas Llosa, sergi kataloğunda yer alan yazısında, fotoğrafların, büyüleyici görüntüleriyle Endülüs atına dikkat çektiğine değiniyor: "Peter Müller Peter'in ustaca düşünülmüş bu kompozisyonlarda poz vermeye ikna ettiği son derece güzel Endülüs atları, kulaklarını dikmiş, fal taşı gibi açılmış zeki gözlerle tuvallere ve fresklere bakıyor ya da dört dörtlük gözbağı ustaları gibi resimdeki yerlerini alıyorlar." Sergiyi, 26 Nisan'a kadar ziyaret edebilirsiniz.

Musa İğrek, İstanbul
Zaman Gazetesi

Yorumlar