'Bu ödül, benim namımda Hazreti Ayşe'ye verildi'

"Ey insanlar! Eşlerinizin sizin üzerinizde, sizin de onlar üzerinde hakkı vardır; size kadınlar hakkında yaptığım tavsiyeyi tutun; siz onları Allah'ın emaneti olarak aldınız; kadınlar hususunda Allah'tan korkun ve onlara iyi davranın." Hazreti Peygamber (sas), Veda Hutbesi'nde ümmetine böyle tavsiye ediyordu.

O'nun, "Bana bu dünyada üç şey sevdirildi; güzel koku, kadın ve gözümün nuru namaz." hadisi de kadının İslam dinindeki müstesna yerine işaret ediyor. Önceki akşam Cevahir Kongre Merkezi'nde Hz. Muhammed (sas)'in doğumunun 1438. senesi münasebetiyle düzenlenen "Hazreti Peygamber'in Çevresindeki Hanımlar" başlıklı gecede toplanan kalabalık, kadın ve erkeğin konumları hakkındaki Peygamberî mesajların zarafetine bir kez daha şahit oldu. Cenan Eğitim Kültür ve Sağlık Vakfı, Türk Kadınları Kültür Derneği ile Altay Kültür ve Sanat Eğitim Vakfı tarafından tertiplenen gecede "5. Dost İslâm'a Hizmet Ödülleri" de sahiplerini buldu. Ödüle bu yıl Hazreti Ayşe'yi anlattığı 'Politics, Gender and the Islamic Past: The Legacy of 'Aisha Bint Abi Bakr' adlı eseriyle Teksas Üniversitesi'nden İslam tarihçisi Denise A. Spellberg ve 'Muhammed'ül Emin' isimli kitabıyla Casim Avcı layık görüldü.

Denise A.Spellberg, geçtiğimiz yıl İslamiyet'i kötü gösteren bir eserin yayımlanmasına engel olmuştu. Geceye katılamayan Spellberg, sinevizyondan konuşarak, "Ödül beni şereflendirmek için değil, başka bir kadına; Batı'da çok daha iyi tanınmayı hak eden Hz. Ayşe'ye yine kadınlar tarafından verildi. Ayşe'nin hayat hikâyesi ve bâki etkisi, Müslüman kadınların geçmişte de, şimdi de zeki ve güçlü olduklarını, genelde yanlış bir şekilde tasvir edildikleri gibi sessiz ya da pasif olmadıklarını öğrencilerime öğretmek için bana ilham verdi." dedi. Spellberg'in ödülünü Caroline Ortadoğu Çalışmaları ve Müslüman Uygarlıkları Merkezi Başkan Yardımcısı Cangüzel Zülfikar, Meşkure Sargut'un elinden aldı. Casim Avcı'ya ise ödülünü Peygamber soyundan gelen Rauf Tav takdim etti.

'Şefkat nazarını O'ndan öğrendik'
Gecede konuşan Altay Vakfı Başkanı ve AKP Milletvekili Vahit Erdem, Hazreti Muhammed'in doğumunun yalnızca bir insanın ve peygamberin dünyaya gelişi olmadığını söyledi. İslam toplumlarında kadın haklarının zamanla gerilemeye başladığını ifade eden Erdem, "Kadın, ne İslam adına karanlıkta bırakılacak ne de modernizm adına istismar edilecek bir konuma layık görülemez." dedi.

Geceye katılan Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Bardakoğlu ise İslam peygamberi Hz. Muhammed'in normal bir insan olarak görülmemesi gerektiğini belirterek, Batılıların da bu nedenle Hazreti Muhammed'i anlayamadıklarını bildirdi. Bardakoğlu, "Kadın hakları kavramı daha dünyada yokken, O, Veda Hutbesi'nde insanlara kadınların hakkını bir emanet olarak yükledi. Dünyaya şefkat nazarıyla bakmayı O'ndan öğrendik." dedi.

Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Fayda ise 'Hz. Peygamber Devrinde Kadın' konulu konuşmasında, günümüz İslam toplumlarında kadının 'fitneyle' birlikte anılmasını eleştirerek, İslam dünyasının kadınla ilgili problemini ele almanın gerçekten zor olduğunu söyledi.

Program, kendilerini gecenin kutsiyetinden dolayı belirli bir isim ile adlandırmayan hânende ve sâzendelerin icrâ ettiği, Hafız Celal Yılmaz'ın da konuk olduğu Lâ Edri Konseri ile son buldu. Gece anısına Nefes Yayınları tarafından 'Peygamber'e Sevdirilen Kadın' isimli bir kitap da yayınlandı.

Musa İğrek, İstanbul
Zaman Gazetesi
09/03/2009

Yorumlar