Nuri Bilge Ceylan'a Paris'ten büyük onur

"Otuz yıl önce Paris'e gelmiştim. Parklarda ve garlarda uyudum. O zamanlar, biri bana bir gün böyle bir şey olacağını söyleseydi, inanmazdım." Türk sinemasının usta ismi Nuri Nilge Ceylan, dün Paris Belediyesi'nin 'Büyük Vermeille Madalyası'nı alırken duygularını böyle anlattı.
Ceylan, Paris Sinema Festivali bünyesinde Paris Belediyesi'nin tarihî Hotel de Ville binasında düzenlenen törende ödülünü Belediye Başkanı Bertrand Delanoe'nin elinden aldı. Törende bir konuşma yapan Delanoe, madalyanın "çok yönlü büyük Türk artisti" olarak tanıttığı Ceylan'ın "eserlerine hayranlıklarını" ifade etmek için verildiğini söyledi. Ceylan'ın, iki kıtanın insanlarını ve kültürlerini birleştiren "çekici, bağlayıcı ve etkileyici" İstanbul'un 'bir çocuğu' olduğunu ifade eden belediye başkanı, "ödülü aynı zamanda Türk halkına da ithaf ettiklerini" söyledi.

Türkiye'nin Avrupa'da yeri olmadığını savunan Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'nin aksine Türkiye'nin Avrupa Birliği üyeliğine destek veren açıklamalarda bulunan Delanoe, Türkiye'nin Avrupa kıtasının bir parçası olduğunu belirterek "Ortak bir gelecek hayal etmeyi umuyorum. Kapıların, Türk halkına kapatılmamasını arzu ediyorum." şeklinde konuştu. Türklerin "büyük bir medeniyet ve zengin bir kültüre" sahip olduğuna dikkat çeken Fransız siyasetçi, "Aynı değiliz elbette. Fakat, Avrupa'da da tamamen aynı olmayan çok halk var." dedi. Ceylan ise, Paris Belediyesi'nin verdiği ödülden büyük memnuniyet duyduğunu ifade ederek, "İlk gerçek sanat eğitimimi, Paris'te aldım. Geceleri parklarda yattım. Gündüzleri ise müzeleri, köprüleri, mimariyi seyrettim... Fransa, sanat sinemasının son kalesi." dedi.

Öte yandan, konuşmasında Delanoe'nin geçtiğimiz yıllarda Paris'te hayata geçirdiği bisiklet sistemini gündeme getiren Ceylan, "Bu geldiğimde Paris'i çok değişmiş gördüm. Şehri ne altından ne üstünden, bu kez bisikletle dolaştım." diyerek Delanoe'ye teşekkür etti. İlk kez 1911 yılında verilen Vermeille ödülü, o yıldan bu yana kültür ve sanat alanında Paris'e katkı sağlayan sanatçılara veriliyor. David Cronenberg, Jean Paul Belmondo, Olivier Stone ve Jackie Chan Büyük Vermeille Madalyası'na layık görülen isimler arasında yer alıyor.

Musa İğrek, Ali İhsan Aydın, Paris
Zaman Gazetesi
07/07/2009

Yorumlar