Sınır tanımayan sanatçılar Pera'da

Müzeler, galeriler yavaş yavaş hareketlenmeye başladı. Uzun bir yaz sükûnetinin ardından yaklaşan 11. İstanbul Bienali ve sezon sergileri bu koşturmacadaki en büyük etken. Pera Müzesi de her yaz konuk ettiği okul sergilerinde bu kez dünyanın en ünlü sanat okullarından birini New York'taki School of Visual Arts'ın (SVA) Güzel Sanatlar Bölümü'nü ağırlıyor.

62 yıldır önemli sanatçıların yetiştiği, dünya çapında ustaların ders verdiği ve sanat dünyasının merkezinde olan bu okulun hatırı sayılır bir yeri var. Okulun öğretim üyeleri, mezunları ve öğrencileri tarafından gerçekleştirilen serginin adı ise 'Octet: New York School of Visual Arts'tan Seçme Yapıtlar'. Atlantik'in ötesinden İstanbul'a uzanan sergi, çağdaş sanattaki güncel yönelimleri ve meseleleri bir sanatçı gözüyle anlatıyor.

Pera Müzesi'nde dün gerçekleştirilen basın toplantısına serginin küratörleri Suzanne Anker, Peter Hristoff ile Pera Müzesi Müdürü Özalp Birol katıldı. Toplantıda sergideki sanatçıların da bir kısmı vardı. Pek çoğu İstanbul gibi bir şehirde sergide yer almanın ve işlerini hangi kaygılarla ürettiklerini anlatmanın heyecanı içindeydi. Resim, desen, heykel, yerleştirme, fotoğraf ve dijital sanat ürünlerinden oluşan 110 eserin yer aldığı sergi, ismini 'sekizli' anlamında kullanılan ve sonsuzluk işaretine de gönderme yapan Octet'ten alıyor. Octet sergisi, görsel sanatları tanımlayan sekiz bölümden oluşuyor. Pera Müzesi'nin iki katına kurulan eserler 'İmge Olarak Sözcük', 'Post-Pop ve Tabloid', 'Malzeme Önemlidir', 'Bedensel ve İlahi', 'Dünya Oyunları', 'Anlatı Öncelikleri', 'İlişkisel Estetik' ile 'Kimlik ve Kimlik Politikaları' altında sergilenmiş.

Küratörlüğünü SVA Güzel Sanatlar Bölümü Başkanı Suzanne Anker ile SVA eski öğrencisi ve öğretim görevlisi ve İstanbul doğumlu sanatçı Peter Hristoff'un yaptığı sergide 66 sanatçının eserleri var. Bunun yanında sergide okulun öğrencilerinden iki Türk sanatçı; Elif Uras ve Soner Ön de yer alıyor. Çok kültürlü bir sanat okulu olan SVA'nın İstanbullu sanatseverlere sunduğu bu sergi için, Bienal coşkusu İstanbul'a yayılmadan, dünyada sanat alanında neler olup bittiğinin bir göstergesi olacak denilebilir.

ASKERÎ EĞİTİM MERKEZİNDEN SANAT MEKÂNINA

SVA'nın ilginç ve ironik bir geçmişi var. 1947'de Silas H. Rhodes ve Burne Hogarth tarafından kurulan SVA ya da başlangıçtaki adıyla Karikatüristler ve İllüstratörler Okulu, İkinci Dünya Savaşı'ndan dönen Amerikan askerlerine eğitim veren bir kurum olarak düşünülmüş. İlk öğrencilerin çoğu yarı zamanlı olarak ve Başkan Franklin D.Roosevelt'in desteklediği Asker Yasası (resmî adıyla 'Asker Uyum Yasası') sayesinde kayıt yaptırdı. Şu an ise SVA on bir lisans programında güzel sanatlar lisans diploması, on iki lisansüstü programında da güzel sanatlar yüksek lisans diploması veriyor. Sayısı 900'ü geçen öğretim görevlisi ve 50 ülkeyi temsil eden 3 bin 700 öğrencisiyle, farklı kültürlerden gelen yüzlerce sanatçıyı bünyesinden barındıran School of Visual Arts, Pera Müzesi'ndeki sergiyle farklılıkların uyumunu gösteriyor.

4 Ekim'e kadar gezilebilecek Pera Müzesi'ndeki sergi 24 Kasım-23 Aralık tarihlerinde de New York'ta Visual Arts Galerisi'nde ziyarete açılacak. "Octet: New York School of Visual Arts'tan Seçme Yapıtlar" sergisi paralelinde 18 Ağustos Salı saat 19.00'da düzenlenecek 'Çifte Kimlikler / Türk Amerikan Buluşmaları' başlıklı Suzanne Anker'in yöneteceği panelde, Elif Uras, Soner Ön, Beral Madra ve Fatma Çolakoğlu'nun yanı sıra, New York ve İstanbul'un sanat dünyaları arasında tanınan küratör, sanatçı Peter Hristoff konuşmacı olarak katılacak.

Musa İğrek, İstanbul
Zaman Gazetesi
13/08/2009

Yorumlar