İstanbul'un fotoğraf geçidi yola koyuldu

Büyük bir coşkuyla beklenen, içinde türlü türlü umutları, korkuları barındıran İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti için bugünden itibaren geriye doğru 120 gün saymaya başlayabilirsiniz. Sayılı gün çabuk geçer derler. Ama bu zamanlar pek hızlı geçmeyecek gibi. Malum pek çok sanatçı, projesinin onaylanmasını, izleyiciler de ortaya nelerin çıkacağını bekliyor.

Bu 'büyük buluşma'nın tomurcukları, yavaş yavaş açmaya başladı. İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti projeleri kapsamında ilk yola koyulanlardan biri Fototrek Fotoğraf Merkezi tarafından gerçekleştirilecek olan "Fotoğraf Geçidi: İstanbul 2010"... "İstanbul'un fotoğraf sanatıyla yorumlanmasını ve belgelenmesini" amaçlayan fotoğraf projesi, dün düzenlenen basın toplantısıyla tanıtıldı. Ajansın Atlas Pasajı'ndaki toplantısına İstanbul 2010 AKB Ajansı Görsel Sanatlar Yönetmeni Beral Madra, projenin sanat yönetmeni ve Küratörü Gültekin Çizgen ve proje koordinatörü Cenk Gençdiş ve fotoğrafçılar katıldı.

Projenin sanatçı listesinde Erhan Şermet, Nevzat Çakır, Bülent Özgören, Cengiz Akduman, Cavit Yusuf Darıyerli, Merih Akoğul, Özcan Yurdalan, Engin Güneysu, Gültekin Çizgen, Coşar Kulaksız ve Arjen J. Zwart yer alıyor. Listede bir de Fototrek'in Salı grubu var. Ekip, 'sen ben bizim oğlan' olmasın diye titiz şekilde çalışmış. Türk fotoğrafına ve İstanbul'a bir şey ekleyen bir proje ortaya çıkmış.

Susan Sontag'ın tabiriyle "fotoğraf, yalnızca bir imge, gerçeğin taklidi değildir; aynı zamanda bir belgedir; ayak izi ya da ölünün yüzünden alınmış maske gibi gerçeğin kendisinden doğrudan doğruya çıkarılmış bir şeydir." On bir 'erkek' sanatçının nasıl bir 'gerçek' çıkaracakları merak konusu doğrusu. Aralarında kadın fotoğrafçılar da olsaydı, belki daha narin bir İstanbul portresi çıkardı karşımıza, kim bilir!

Toplantıda bir konuşma yapan Beral Madra, Fotoğraf Geçidi'nin uzun soluklu bir proje olmasının yanında, çok sayıda sanatçıyı barındırması ve çeşitli sergilerle sonuçlanmasının da çalışmayı değerli kıldığını söyledi. Gültekin Çizgen ise, "Fotoğraf Geçidi, Türkiye'nin en büyük fotoğraf projesi. Çok renkli İstanbul'umuza, yeni bir dil içinde, zengin öykülendirme prizmasından geçecek fotoğraflar armağan etmek tüm fotoğrafçıların görevi olmalıdır." dedi.

Eylül 2010'a kadar devam edecek Fotoğraf Geçidi'nin sergileri, Fototrek Fotograf Merkezi'nde gerçekleştirilecek. Projenin 5 Eylül'de açılacak ilk sergisi Erhan Şermet'in İstanbul Aile Albümü Fotoğraf Sergisi. Her serginin 70 x 70 cm ebatlarında özel tasarımlı katlamalı kataloğu da yayınlanacak. Sergiler dışında söyleşiler, atölye çalışmaları ve sergi okuma günleri yapılacak.

Tanpınar, Huzur'da "İstanbul'u tanımadıkça, kendinizi bulamazsınız." der. Bakalım İstanbul'u fotoğraflayacak sanatçılar belki de hiç görmediğimiz bir şehri bize tanıtacak

Fotoğraf geçidi günleri...

İstanbul Aile Albümü, 5 Eylül-2 Ekim; İstanbul'un Adı Fotograf, 3 Ekim-30 Ekim; Yüzümüzü Ağartanlar, 31 Ekim-4 Aralık; Panistanbul, 5 Aralık 2009-8 Ocak 2010; İstasyon Berberi, 9 Ocak-5 Şubat; İç İçe İstanbul, 6 Şubat-5 Mart; Yazılı İstanbul, 6 Mart-2 Nisan; Sokağın Dili: Bildiğin İstanbul, 3 Nisan-7 Mayıs; Sahne Senin İstanbul, 8 Mayıs-4 Haziran; İstanbul In İstanbul, 5 Haziran-2 Temmuz; Salı Bakışı, 3 Temmuz-6 Ağustos; Sirkeci Garı, 7 Ağustos-3 Eylül.

Musa İğrek, İstanbul
Zaman Gazetesi
02/09/2009

Yorumlar