Komşular sanat fuarında

Ekonomik krizin sanatı etkilediği cümleleri artık yavaş yavaş unutuluyor. Özellikle Türkiye'de son dönemlerdeki müzayede sonuçlarını gördükçe, bir fırsat bulup müze açma telaşında olan koleksiyonerleri duydukça bu unutma işini hızlandırmanız gerekecek. Yıl boyunca dünyada pek çok ülkede sanat galerileri kapanırken bizdeki bu 'coşku' biraz sevindirici, biraz da düşündürücü. Kültür endüstrisinin Türkiye'de de ağını gittikçe genişlettiği ortada.

Epey politik bir Bienal'in ardından yılın çağdaş sanat etkinliklerinden biri daha geliyor. Dördüncü yılına giren Contemporary Istanbul'09, 3-6 Aralık günlerinde düzenlenecek. İstanbul Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı Rumeli Salonları'nda gerçekleştirilecek fuara yurtiçi ve yurtdışından çağdaş sanat galerileri ve sanatçılar katılacak. Contemporary Istanbul bu yıl farklı etkinliklerle kapılarını açacak. Komşuların ve kardeş şehirlerin ağırlanacağı fuarda 73 galeri, 307 sanatçıyla hazır olacak. Birçok sanatçının resim, heykel, fotoğraf, enstalasyon, video art ve dijital sanat eserlerine ev sahipliği yapacak Contemporary Istanbul'un, 2 Aralık önizleme günü Aydın Teker'in "aKabı" adlı açılış performansıyla başlayacak. Fuar, 3 Aralık'ta halka açılacak.

Rusya, Ukrayna ve suriye

Contemporary Istanbul'09 yüzünü Ortadoğu, Rusya ve Ukrayna'ya dönüyor. Çağdaş sanatla bağlarını gittikçe kuvvetlendiren bu coğrafyalardan pek çok eser sergilenecek. Contemporary Istanbul her yıl tekrarlanacak bir etkinliğe daha başlıyor bu sene. 'Yeni Ufuklar / New Horizons' bölümünde bu yıl ilk kez Suriye çağdaş sanatına ait eserler sergilenecek.

Contemporary Istanbul'09'da, Berlin ve İstanbul'un 'kardeş şehir' olmalarının 20. yılının anısına, Berlin Galericiler Derneği ile birlikte Alman galerileri ve koleksiyonerlerinin katılımıyla özel etkinlikler yapılacak. Rumeli Salonları'nın 'Art From Berlin'e ayrılan alanında, Alman Çağdaş Sanatı'nın örnekleri sergilenecek. Berlin Eyalet Senatosu'nun desteğiyle bu kenti temsilen altı sanat galerisi ve eyalet yöneticileri Türkiye'nin bu önemli çağdaş sanat buluşmasında yer alacak.

TÜRK RESMİNİN USTALARI FUARDA

Fuara katılacak uzunca bir sanatçı listesi var. Dünyanın dört bir yanından pek çok isim eserlerini sergileyecek. Fuarda Burhan Doğançay, Hüsamettin Koçan, Sarkis, Balkan Naci İslimyeli, Mehmet Güleryüz, Ömer Uluç, Haluk Akakçe, Hüseyin Çağlayan, Devrim Erbil, Gültekin Çizgen, Ayşe Erkmen, Leyla Gediz gibi ünlü Türk sanatçıların yanı sıra yurtdışından Anna Krivolap, Serhiy Savchenko, Micheal Craig-Martin, Shirin Neshat, Meike Zopf, Gosbert Adler, Shiva Ahmadi, Christian Awe, Stephano Bombardieri, Antje Dorn, Günther Förg, Tino Geis gibi isimler yer alıyor.

Contemporary Istanbul'09 kapsamında fuar alanında yer alan Art Forum'da ise ilki Eylül 2008'de başlayan Contemporary Istanbul Konferanslar Dizisi gerçekleştirecek. Robert C. Morgan, 'Eleştirisinin Çağdaş Sanatta Yok Oluşu', Hasan Bülent Kahraman, 'Politika Çağdaş Sanatın Neresinde Olsun?' ve Başak Şenova, 'Okuyamamak: Eleştirel Düşüncenin Yoksunluğu' başlıklı konuşmalarında çağdaş sanatı farklı yönleriyle ele alacaklar. Fuarda çocuklar için de bir eğitim programı hazırlanmış. Çocuklar kolaj, boyama gibi birçok etkinlikle kendi çağdaş sanat ürünlerini ortaya koyacaklar.

Koleksiyonerler yeni sanatçıların peşinde

Türk çağdaş sanatı hak ettiği ilgiyi gitgide yakalıyor. Özellikle bu tür sanat fuarlarının ilerlemede etkisi çok. Geçtiğimiz yıl Contemporary İstanbul'dan tatmin olduklarını söyleyen fuar yetkilileri, bu yıl da dünya koleksiyonerlerinin yolunu buraya düşüreceklerinden umutlu. Türk koleksiyonerler de sanatın büyük bir yatırım olduğu gerçeğini daha da kanıksamış bir halde, yeni sanatçı keşfetmek için fuarda gezinecektir şüphesiz. Akbank Private Banking desteğiyle gerçekleştirilen fuar 11.00 ile 21.00 saatleri arasında gezilebilecek. Fuara giriş ücretleri tam 20, indirimli ise 8 TL.

Musa İğrek, İstanbul
Zaman Gazetesi
30/11/2009

Yorumlar