Viyana Filarmoni festivale geliyor

İstanbul'un kültür ve sanat hayatının soluklanma dönemlerinden biri olan Müzik Festivali bu yıl 2010'un coşkusundan olsa gerek renkli bir programla geliyor. Borusan Holding'in sponsorluğunu üstlendiği 38. Uluslararası İstanbul Müzik Festivali, 3-30 Haziran arasında düzenlenecek ve 600'ü aşkın yerli-yabancı sanatçıyı ağırlayacak. Romantik dönemin önde gelen temsilcilerinden Chopin ve Schumann'ın doğumlarının 200. yılı dolayısıyla bu iki ustanın eserlerine odaklanan festivalde İKSV ekibi ikna kabiliyetini bu yıl iyi kullanmışa benziyor. Zira, 38 yıldır İstanbul'a getirtilmeye çalışılan Viyana Filarmoni Orkestrası nihayet kente gelecek. Festivalin diğer bir gözdesi ise dünyaca ünlü Çinli piyanist Lang Lang. 75. doğum yılını İstanbul'da kutlayacak çağdaş müzik bestecisi Arvo Pärt da bu sürprizler listesinde.

Festival programı, dün Four Seasons Hotel'de bir basın toplantısıyla açıklandı. Toplantıya, İKSV Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Eczacıbaşı, Borusan Kültür Sanat Yönetim Kurulu Başkanı Zeynep Hamedi ve İstanbul Müzik Festivali Direktörü Yeşim Gürer Oymak katıldı. Toplantıda konuşan Eczacıbaşı, "Uluslararası İstanbul Müzik Festivali bu yıl, 40 yıla yaklaşan tecrübesinin getirdiği olgunluğu, yenilikçi yaklaşımı ve hiç kaybetmediği heyecanıyla hazırladığı zengin bir program sunuyor." dedi.

FESTİVALDE YENİ MEKÂN:HALİÇ KONGRE MERKEZİ

İstanbul Müzik Festivali'nde bu yıl, senfoni ve oda orkestraları, vokal konserler, oda müziği, resitaller ve caz uyarlamaları olmak üzere toplam 21 etkinlik yer alıyor. Aya İrini Müzesi, Arkeoloji Müzesi, Çinili Köşk ve Süreyya Operası gibi klasikleşmiş mekânlara Haliç Kongre Merkezi de katılıyor. Festivalin 2010 yılı Onur Ödülü, Türk bestecisi, müzikolog ve teorisyen Yalçın Tura'ya, Yaşam Boyu Başarı Ödülü ise günümüzün popüler çağdaş müzik bestecisi Arvo Pärt'e verilecek. 38. Uluslararası İstanbul Müzik Festivali, 3 Haziran Perşembe akşamı Aya İrini'de Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası'nın açılış konseriyle başlayacak. Festivalde kulak verilecek pek çok isim var. 2010 Avrupa Kültür Başkenti İstanbul ile 2011 Avrupa Kültür Başkenti Talinn'in ortak siparişi, Estonyalı Arvo Pärt'in "Âdem'in Yakarışı" adlı eserinin dünya prömiyeri 7 Haziran'da Aya İrini'de gerçekleşecek. Lang Lang'ın 10 Haziran'da Haliç Kongre Merkezi'nde Borusan Filarmoni Orkestrası eşliğinde vereceği konser, Şakir Eczacıbaşı'nın anısına adandı. Usta piyanist Radu Lupu, ilk kez Türkiye'de olacak. 160 yılı aşkın tarihiyle klasik müzik geleneğinde önemli yeri olan Viyana Filarmoni Orkestrası, 23 Haziran'da Haliç Kongre Merkezi'nde konser verecek.

17 Nisan'da satışa çıkacak festival biletleri, Biletix aracılığıyla veya İKSV merkezindeki gişeden satın alınabilecek. Bilet fiyatları 20 TL ile 300 TL arasında değişiyor. Bu yıl yine sınırlı sayıda öğrenci bileti de satışa sunulacak.

Musa İğrek, İstanbul

Zaman Gazetesi

13/04/2010

Yorumlar