Bütün diller Shakespeare'i söyleyecek


Türkiye'de tiyatro tartışmaları süredursun, İngiltere'de geçtiğimiz hafta Shakespeare'in 448. doğum yılı kutlanmaya başlandı. Londra, 2012 Kültür Olimpiyatları kapsamında düzenlenen 2012 Dünya Shakespeare Festivali dünyanın dört bir yanından tiyatro gruplarını ağırlayacak. Londra'da bulunan Shakespeare'in ünlü Globe Theater'ında 37 ülkeden 37 farklı dilde sergilenecek eserler arasında Türkçe, "Antonius ile Kleopatra" oyunu da yer alıyor. Oyun Atölyesi tarafından 26-27 Mayıs'ta Shakespeare'in muhteşem tiyatrosunda sahnelenecek "Antonius ile Kleopatra"da Haluk Bilginer Antonius, Zerrin Tekindor ise Cleopatra rolüyle sanatseverlerin karşısına çıkacak.

Bülent Bozkurt'un çevirisiyle oynanacak "Antonius ile Kleopatra"nın yönetmenliğini Kemal Aydoğan, sahne tasarımını Bengi Günay, ışık tasarımını İrfan Varlı, müziklerini Tolga Çebi üstlenmiş. Mart ayında İstanbul'da sahnelenen ve halen devam eden oyun pek çok sanatsever tarafından beğenildi. Oyun aynı zamanda 18. Uluslararası İstanbul Tiyatro Festivali kapsamında 1-2 Haziran tarihlerinde iki kez festival seyircisiyle buluşacak. Antonius'un "Yıpratamaz zaman onun güzelliğini. Solduramaz rengini, bozamaz ahengini" diyerek Kleopatra'ya 'Türkçe' seslenişini İngiliz sanatseverin de beğeneceklerinden kuşku yok. Oyun Atölyesi'nin sahneleyeceği "Antonius ile Kleopatra", 26 Mayıs Cumartesi saat 14.30'da ve 27 Mayıs Pazar günü saat 13.30 ve 18.30'da Shakespeare's Globe Theater'da seyirci karşısına çıkacak.


Shakespeare'in Hamlet, Romeo ve Juliet, Othello gibi oyunları dünyanın dört bir yanından tiyatro grupları tarafından İngilizce, Almanca, İtalyanca, Arapça, Fransızca, Urduca, Japonca olarak sahnelenecek. Festival Londra'dan Stratford-upon-Avon, Newcastle, Edinburg ve Birmingham gibi mekânlara yayılacak. Söyleşiler, konferanslar ve daha pek çok etkinlik Shakespeare tutkunlarını ağırlayacak. Çocuklar, gençler için etkinliklerin de yer aldığı ve eylül ayına kadar devam edecek festivalde, yaklaşık bir milyon bilet satışa sunulmuş.

British Museum'da Shakespeare sergisi

İngiltere'deki Shakespeare rüzgârı yukarıda sayılan etkinliklerle dinmeyecek. 19 Temmuz'da British Museum'da geniş kapsamlı bir Shakespeare sergisi açılacak. "Shakespeare: Staging the World" başlıklı sergi, Shakespeare oyunlarının yorumundan da yola çıkarak, 400 yıl önce uluslararası kent olarak gelişen Londra'nın önemini de vurgulayacak. Yüz doksan eserin yer alacağı sergide çeşitli koleksiyonlardan derlenmiş resimler, tablolar, dönemin kıyafetleri, mücevherler ve Shakespeare oyunlarının elyazmaları sunulacak. Sergi, 25 Kasım'a kadar açık kalacak.

İngiltere'deki pek çok sanat kurumunun Shakespeare için seferber olduğunu söylemeden geçmeyelim zira bu büyük etkinliğin arkasında Tate Modern, British Museum, National Theatre, British Council ve Royal Shakespeare Company gibi sanat kurumları var. Öte yandan Londra, 27 Temmuz-12 Ağustos tarihleri arasında 2012 Yaz Olimpiyatları'na ev sahipliği yaparken yolu şehre düşenlere kültürel etkinlikler sunmayı da ihmal etmiyor. Şehrin içi dışı, sağı solu kültürel faaliyetlerle dolu. 2012 Dünya Shakespeare Festivali ile ilgili neler olup bittiğini http://www.worldshakespearefestival.org.uk adresinden takip etmek mümkün, zira dünyanın dört bir tarafından katılımcılara sunulan online etkinlikler de var. Shakespeare için yapılan tüm bu etkinlikler, bu coşku, bir yazarın nasıl yaşatılacağının apaçık ifadesi, zira Shakespeare'in sesi yüzyıllar geçse de hâlâ aramızda.

Musa İğrek, Londra
Zaman Gazetesi
15/05/2012

Yorumlar