Fatih Üniversitesi'nde Hilmi Yavuz'a 75. yaş kutlaması


"Yaş yetmiş beş yolun neresi eder?" diye soran usta yazar Hilmi Yavuz için Fatih Üniversitesi Çağdaş Türk Lehçeleri Bölümü Diyalog Avrasya Kulübü 75. yaşında 'Gülün Ustası Hilmi Yavuz' adlı bir etkinlik düzenledi. Üniversitenin Rektörü Prof. Dr. Şerif Ali Tekalan'ın açılış konuşmasından sonra Prof. Dr. Cevdet Nergis, Doç. Dr. Yusuf Çetindağ ve Yrd. Doç. Betül Coşkun, Hilmi Yavuz hakkında değerlendirmelerde bulundu. Daha sonra Prof. Dr. Adnan Aslan duruş, özgünlük, birikim ve şair-düşünür başlıkları altında Hilmi Yavuz'u anlattı ve şairin bir tarafıyla Wittgenstein, Heidegger, Spinoza; bir tarafıyla da İbni Haldun, Farabi olduğunu söyledi.

Beşir Ayvazoğlu ise, "Hilmi Yavuz, içinde bulunduğu aydınlar grubundan farklı olarak Doğu'yu ve Batı'yı bilen bir entelektüel. İki dünya arasında köprü vazifesi görüyor, Türk sanatında, düşüncesinde önemli bir konumu var." dedi. Ali Çolak 'Yazarın eseri hayatına dahil midir?' sorusundan yola çıkarak Hilmi Yavuz'un düzyazılarına yansıyan mizacına değindi. Şair Vural Bahadır Bayrıl, bir şair olarak Hilmi Yavuz'dan neler öğrendiğini maddeler halinde saydı: "Dize yazamayan şair olamaz, şiir bir dile tasarruf etme işidir, şiir yapılan bir şeydir, gelenekten el almayan şiir sahih değildir, hem Batı'nın hem Doğu'nun şiirini mülk edinebiliriz ve şair entelektüel olmaya mecburdur." Dr. Bedia Koçakoğlu, Hilmi Yavuz'un "Üç Anlatı"sından yola çıkarak şairin kitabının tam manasıyla bir postmodernizm örneği olduğunu söyledi. Sakine Korkmaz ise usta şair ile tanışmasını anlattı.

Konuşmaların ardından Hilmi Yavuz'un sevdiği şarkılar söylendi. Daha sonra kürsüye gelen Yavuz, "Biz birbirini öldükten sonra seven bir milletiz. Artık bu değişiyor. Topluma bir katkısı olan insanlar artık anılıyor, yaşarken kendi mürüvvetlerini görüyorlar. Türk düşünce hayatına katkıda bulunanlara yaşarken sevgimizi göstermek çok önemli." dedi. Daha sonra Hilmi Yavuz'a oğlu Ömer Yavuz, Dr. Faruk Tuncer ve Doç. Dr. Yusuf Çetindağ tarafından onur plaketi takdim edildi ve öğrencilerle birlikte usta şair için 75. yaş pastası kesildi.


Yorumlar